Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Wachten en waken tijdens stervensfase
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Wachten en waken tijdens stervensfase

U heeft deze brochure ontvangen omdat iemand uit uw naaste omgeving erg ziek is. Misschien is dit een plotselinge confrontatie met de kwetsbaarheid van het menselijke bestaan. Het kan ook zo zijn dat de ernst van de situatie langzamerhand toeneemt en dat het wachten wel eens een laatste wake kan zijn. Een overlijden brengt veel met zich mee waar niemand helemaal op is voorbereid. Bovendien lopen zakelijke beslissingen dikwijls dwars door alle gevoelens heen. We weten meestal niet wat we precies kunnen verwachten. Deze brochure is bedoeld om u te informeren over het waken en de leefregels die gelden binnen Amphia afdeling Longgeneeskunde.

Adviezen om het waken vol te houden

 • Neem de tijd
  Waken vraagt altijd meer tijd dan u denkt. Pas uw agenda aan, zeg afspraken zoveel mogelijk af, zodat u de rust en de tijd kunt nemen om te waken bij uw naaste.
 • Wissel elkaar af
  Niet iedereen hoeft de hele tijd aanwezig te zijn. Door elkaar af te wisselen geeft u uzelf de ruimte en tijd om even aan uzelf te denken en bij te komen. Als u de mogelijkheid heeft, probeer dan vooral ‘s nachts af te wisselen.
 • Gewoon er zijn
  Wie waakt, hoeft niet voortdurend te praten. Gewoon bij elkaar zijn kan veel rust en troost geven.

Praktische zaken

 • Parkeerbeleid
  Wanneer uw naaste langer dan zeven dagen opgenomen ligt, kunt u via de receptie in de ontvangsthal een abonnement verkrijgen. U betaalt dan een gereduceerd tarief.
 • Overnachten
  Er is een mogelijkheid om bij uw naaste te overnachten. Er wordt dan een bed op de kamer van uw naaste bijgezet. De overige familie kan van de familiekamer gebruik maken.
 • Familiekamer
  De familiekamer is een ruimte waar u mogelijk, samen met uw familie, gebruik van kunt maken tijdens het waken. De verpleegkundige kan u toegang geven tot deze kamer. Zij kan u ook de afstandbediening van de televisie geven. De familiekamer wordt door drie longafdelingen van Amphia gebruikt. Het kan dan ook voorkomen dat de kamer al in gebruik is door een andere familie. Of dat er een gesprek met een andere familie in de kamer plaatsvindt. U zult dan moeten wachten tot de kamer vrij komt. Het is overigens niet de bedoeling dat de familiekamer als slaapplaats wordt gebruikt.
 • Eten en drinken
  De voedingsassistenten en verpleegkundigen voorzien u regelmatig van koffie, thee en bouillon. Bij iedere maaltijd wordt één maaltijd verstrekt voor de persoon die op dat moment waakt. Voor andere dranken en eten kunt u terecht in het restaurant op de begane grond.
 • Telefoongebruik
  Op de afdeling Longgeneeskunde kunt u gebruik maken van uw mobiele telefoon. In verband met mogelijke overlast voor andere patiënten vragen wij u niet op de gangen te bellen. U kunt dit buiten de afdeling doen of op de kamer waar u waakt.
 • Sanitair
  U kunt gebruik maken van het toilet op de gang. Deze is gelegen naast het patiëntendagverblijf. Of het toilet op de patiëntenkamer. Ook van de douche op de patiëntenkamer kunt u gebruik maken. Voor handdoeken kunt u terecht bij de verpleegkundige.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Contactgegevens nodig? 

Ga naar afdelingen

Label