Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gastroscopie met een roesje
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gastroscopie met een roesje

Inleiding
Binnenkort wordt u in het Amphia ziekenhuis verwacht voor een gastroscopie. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u hiervoor dient te treffen. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.

Wat is een gastroscopie?
Door middel van een gastroscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is. Het onderzoek duurt ca. 15 minuten en kan langer of korter duren.

Belangrijke instructies voor het onderzoek
Bent u diabetespatiënt? Overleg dan met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of de insulinedosering moet aanpassen.

Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn. Als het onderzoek voor 13:00 uur is ingepland mag u vanaf 00.00 uur 's nachts niets meer eten, drinken of roken.

Als het onderzoek na 13:00 uur is ingepland mag u tot 7.00 uur ’s ochtends ontbijten met een beschuitje of cracker en een kopje thee. Hierna niet meer eten, drinken of roken.

De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij het Endoscopiecentrum van de locatie die vermeld staat in uw afspraak. U wordt opgenomen op de dagbehandeling. Een verpleegkundige bereidt u daar voor op het onderzoek en geeft u een infuusnaaldje. Als u aan de beurt bent wordt u opghaald door de endoscopie-assistent en naar de onderzoekskamer gebracht.

  • Uw (eventuele) medicatie kunt u innemen na afloop van het onderzoek nadat het roesje en de verdoving van uw keel zijn uitgewerkt.
  • Tijdens het onderzoek kunt u het beste makkelijk zittende kleding dragen
  • Gelieve géén lippenstift op te doen

Een roesje - belangrijke informatie!
​Een roesje is een slaapmiddel. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan:

Het onderzoek
Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (gastroscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. De scoop is 8 mm dik, u houdt dus voldoende ruimte over om normaal te kunnen ademen. U krijgt als voorbereiding op het maagonderzoek een drankje met antischuim. Dit voorkomt schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Daarna wordt met een spray uw keel verdoofd waardoor u een brok in de keel gevoel krijgt en slikken wat moeilijker gaat. Dit is slechts een gevoel. Deze verdoving vermindert het kokhalsreflex. De werking hiervan is ongeveer een half uur na het onderzoek volledig uitgewerkt. Hierdoor mag u tot een half uur na het onderzoek niets eten of drinken.

Gedurende het maagonderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de gastroscoop te beschermen. Met het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via het infuus krijgt u nu het roesje toegediend. Dit slaapmiddel kan uw bewustzijn, uw reactievermogen en uw ademhaling beïnvloeden daarom wordt uw hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de bloeddruk gecontroleerd.

De arts brengt de gastroscoop in uw keel en vraagt u te slikken. Via uw slokdarm gaat de scoop naar uw maag. Via de scoop wordt lucht ingeblazen. Dit is nodig om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te laten ontplooien en goed te kunnen bekijken. Dit kan een drukkend gevoel in de maagstreek veroorzaken. Mocht u boeren moeten laten tijdens het onderzoek dan is dat heel gewoon. Het zal u alleen maar opluchten. Er kan een stukje weefsel worden weggenomen (biopt) voor onderzoek. Hier voelt u niets van. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Het onderzoek wordt verricht door een maag-darm-leverarts of internist.

Mogelijke complicaties
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 0,2% van het aantal onderzoeken).

Wanneer contact opnemen?
Als u na het onderzoek last krijgt van buikpijn en dit niet na een paar uur verdwijnt, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Telefoon buiten kantooruren
Bij eventuele complicaties kunt u buiten kantooruren bellen met het algemene nummer van het ziekenhuis en vragen naar de Spoedeisende Hulp: (076) 595 50 00.

Na afloop
U dient er rekening mee te houden dat het roesje pas na 24 uur helemaal uitgewerkt is. Ons advies is om pas daarna weer deel te nemen aan het verkeer.

Wanneer hoort u de uitslag?
De arts bespreekt met u zijn bevindingen direct na afloop van het onderzoek. Door het roesje is het mogelijk dat u deze informatie vergeet. De uiteindelijke uitslag wordt met u besproken door de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

  • Als u via de huisarts bent verwezen, hoort u de definitieve uitslag via uw huisarts.
  • Als u via de specialist bent verwezen, hoort u de definitieve uitslag op de polikliniek.
  • Als u bent opgenomen, hoort u de definitieve uitslag van uw behandelend arts.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Endoscopiecentrum: (076) 595 5071

Tot slot
Mocht u verhinderd zijn, geeft u dit dan minimaal 48 uur van te voren door aan het Endoscopiecentrum. Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken!

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label