Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gastroscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gastroscopie

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een gastroscopie. In deze folder wordt dit onderzoek uitgelegd. Bovendien wordt beschreven wat u voorafgaande aan het onderzoek moet doen en laten en hoe u zelf het beste aan het onderzoek kunt meewerken.

Wat is een gastroscopie?
Door middel van een gastroscoop (een flexibele slang) wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken.

Voorbereiding
Bent u diabetespatiënt? Overleg dan met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of de insulinedosering moet aanpassen.

Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn. Als het onderzoek voor 13:00 is ingepland mag u vanaf 12.00 uur 's nachts niets meer eten, drinken of roken.

Als het onderzoek na 13:00 is ingepland mag u tot 7.00 uur ’s ochtends ontbijten met een beschuitje of cracker en een kopje thee.

De dag van het onderzoek

  • Uw (eventuele) medicatie kunt u innemen na afloop van het onderzoek nadat de verdoving van uw keel is uitgewerkt (1/2 uur)
  • Tijdens het onderzoek kunt u het beste makkelijk zittende kleding dragen
  • Gelieve géén lippenstift op te doen

U meldt zich bij het Endoscopiecentrum op de locatie die vermeld staat op de afspraakbrief. U wordt dan verzocht plaats te nemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopie-assistent en naar de onderzoekskamer gebracht.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (gastroscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. De scoop is 8 mm dik, u houdt dus voldoende ruimte over om normaal te kunnen ademen. U krijgt als voorbereiding op het onderzoek een drankje. Dit voorkomt schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Daarna wordt met een spray uw keel verdoofd waardoor het lijkt alsof uw keel opgezet is. Dit is slechts een gevoel. Het slikken zal wat moeilijker gaan. Deze verdoving vermindert de kokhalsreflex. Hierna wordt u gevraagd op uw linkerzijde op een onderzoekstafel plaats te nemen. Tijdens het onderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de gastroscoop te beschermen. De arts brengt de gastroscoop in uw keel en vraagt u te slikken. Via uw slokdarm gaat de scoop naar uw maag.

Via de scoop wordt lucht ingeblazen. Dit is nodig om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te laten ontplooien en goed te kunnen bekijken. Dit kan een drukkend gevoel in de maagstreek veroorzaken. Boeren laten tijdens het onderzoek is heel gewoon. Het zal u alleen maar opluchten. Er kan een stukje weefsel worden weggenomen (biopt) voor onderzoek. Hier voelt u niets van. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Het onderzoek wordt verricht door een maag-darm-leverarts of internist.

Een gastroscopie is geen pijnlijk, maar wel enigszins onaangenaam onderzoek. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De endoscopie-assistent zal u hiervoor aanwijzingen geven. Na afloop van het onderzoek kunt u een 'rauw gevoel' in uw keel ervaren.

Na afloop
Wanneer de keel verdoofd is, verslikt u zich eerder dan anders. Daarom moet u een half uur wachten met eten of drinken. U kunt hierna het beste beginnen met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u verder gewoon eten en drinken.

De uitslag
De arts bespreekt de bevindingen direct na afloop van het onderzoek. De uitslag van eventueel weefselonderzoek (biopt) is na circa een week beschikbaar.

  • Als u via de huisarts bent verwezen, hoort u de definitieve uitslag via uw huisarts
  • Als u via de specialist bent verwezen, hoort u de definitieve uitslag op de polikliniek
  • Als u bent opgenomen, hoort u de definitieve uitslag van uw behandelend arts

Mogelijke complicaties
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 0,2% van het aantal onderzoeken).

Wanneer contact opnemen?
Als u na het onderzoek last krijgt van buikpijn en dit niet na een paar uur verdwijnt, neem dan contact op met het endoscopiecentrum T (076) 595 5071

Telefoon buiten kantooruren
Bij eventuele complicaties kunt u buiten kantooruren bellen met het algemene nummer van het ziekenhuis en vragen naar de Spoedeisende Hulp: (076) 595 50 00

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Endoscopiecentrum
(076) 595 50 71

Tot slot
Mocht u verhinderd zijn, geeft u dit dan minimaal 48 uur van te voren door aan het Endoscopiecentrum. Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken!

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label