Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Neuropsychologie onderzoek (NPO)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Neuropsychologie onderzoek (NPO)

Inleiding
U heeft deze folder gekregen omdat u een neuropsychologisch onderzoek krijgt. In deze folder leest u wat u kunt verwachten bij dit onderzoek.

Neuropsychologisch onderzoek
De neuropsycholoog laat dit neuropsychologisch onderzoek uitvoeren om een beeld te krijgen over de functies van de hersenen, ook wel de cognitieve functies genoemd. De reden kan bijvoorbeeld zijn dat u problemen heeft met denkprocessen, zoals het geheugen, de taal of de concentratie. Ook kan er sprake zijn van veranderingen in uw stemming. Deze problemen hebben waarschijnlijk gevolgen voor uw dagelijks leven en/of voor uw naasten. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Misschien is er sprake van normale veroudering, depressie, dementie, of heeft u een beroerte of een ongeluk gehad. Ook kan het zijn dat er gedragsmatige of psychologische factoren de oorzaak zijn, of een rol spelen in uw klachten met het denken.

Het onderzoek wordt bij u afgenomen door de neuropsycholoog of een psychodiagnostisch medewerker. Tijdens het testonderzoek beantwoordt u vragen en voert u opdrachten uit. U doet dit mondeling of met pen en papier (er vindt geen lichamelijk onderzoek plaats). Soms vult u vragenlijsten in over eventuele psychische of emotionele klachten.

Voorbereiding
U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden. Wel is het belangrijk dat u:

  • voldoende uitgerust bent;
  • uw leesbril en/of gehoorapparaat meeneemt, als u deze gebruikt;
  • er rekening mee houdt dat het onderzoek ongeveer 2 tot 3 uur duurt.

Na afloop
De neuropsycholoog die u bij de intake heeft gezien, kijkt na afloop van het onderzoek naar uw resultaten.

In een nabespreking zal de neuropsycholoog deze met u bespreken. Ook zullen eventuele adviezen, omgangsadviezen of behandelvoorstellen worden toegelicht.

Een rapportage,, van zowel het intakegesprek als het onderzoek, zal verstuurd worden naar de verwijzend medische specialist.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met het secretariaat van de polikliniek Medische Psychologie. Wilt u ook tijdig doorgeven als u verhinderd bent?
T 076 595 1018

Meer lezen over medische psychologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Medische Psychologie

Label