Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Vrijleggen van tanden en kiezen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Vrijleggen van tanden en kiezen

Soms komen tanden en kiezen niet vanzelf door. Vaak zijn dit de hoektanden in de bovenkaak. Uw orthodontist verwijst u in dat geval door naar ons. Wij zoeken via het tandvlees de tand of kies op en voorzien deze van een bracket, het slotje van een beugel. Met het ijzerdraadje dat de kaakchirurg hieraan bevestigt, kan de orthodontist de tand of kies met een beugel op de juiste plek tussen uw andere tanden en kiezen krijgen.

Voorbereiding
Als u een verwijsbrief heeft gekregen, kunt u bij ons een afspraak maken. Neem daarbij uw verwijsbrief, uw legitimatie en een lijst met uw medicijnen mee. Meestal maken we eerst een röntgenfoto. Dat is nodig om een goed behandelplan te maken. 

Ook vult u een medische vragenlijst in. Tijdens het gesprek met de arts komt u samen tot een behandelplan. Soms is het nodig om een scan te maken van uw kaak. Zo kan de kaakchirurg precies zien waar de niet doorgekomen tand of kies verstopt zit. De assistente maakt samen met u een afspraak voor de behandeling. Indien nodig krijgt u van ons een recept mee voor pijnstillers, een mondspoelmiddel en eventueel andere medicatie.

Behandeling
Op de dag van de behandeling meldt u zich aan de balie. De assistente brengt u naar de behandelkamer. U krijgt daar een verdoving die vergelijkbaar is met die bij de tandarts. Vertel het ons als u angstig bent, dan kunnen we hier rekening mee houden. We dekken u toe met steriele doeken, zodat wij zo schoon mogelijk kunnen werken. Tijdens de behandeling kunt u geluiden horen. Soms schroeit de arts met een apparaatje wat tandvlees weg. Dit kan een beetje ruiken, maar het mag geen pijn doen. Wanneer u dat wilt, geeft de assistente u tijdens de behandeling uitleg over wat we aan het doen zijn. Tot slot stopt de arts soms een soort kauwgom in het wondje, zodat het slotje en het draadje niet scherp aanvoelen in uw mond. Dit mag blijven zitten tot u bij de orthodontist komt.

Nazorg
Na de behandeling legt de assistente u uit wat u moet doen: 

  • Een pijnstiller innemen. 
  • Koelen (waterijsjes eten).
  • Na 24 uur starten met het mondspoelmiddel (vijf dagen, twee keer per dag na de maaltijd).
  • Normaal uw tanden poetsen.
  • Niet in de zon gaan zitten.
  • Niet roken.
  • Zolang de verdoving werkt niet eten, koffie en thee goed laten afkoelen.   

U krijgt ook een folder mee met deze informatie. Meestal is het niet nodig om nog terug te komen bij de kaakchirurg. De orthodontist neemt de behandeling weer over.   

Als de ‘kauwgom’ losraakt en u last heeft van de scherpe haakjes, dan kunt u zelf een suikervrije kauwgom goed doorkauwen en in het wondje stoppen. Maakt u zich zorgen over het verloop van uw herstel? Dan mag u gerust contact met ons opnemen.

 

In onze folder vindt u meer informatie over uw behandeling op de polikliniek. 

Meer lezen over Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) in Amphia?

Ga naar de afdeling MKA

Label