Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Behandeling van pijn met Quadramet
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Behandeling van pijn met Quadramet

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor behandeling van pijnlijke uitzaaiingen in de botten ten gevolge van een kwaadaardige tumor. Deze behandeling bestaat uit een eenmalige injectie met het radioactieve geneesmiddel Quadramet. De behandeling vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe deze behandeling verloopt.

Wat is Quadramet?
Quadramet is een radioactieve vloeistof die zich hecht aan de pijnlijke uitzaaiingen in uw botten. Deze stof blijft enkele weken aanwezig. Op de plaats van de uitzaaiingen wordt straling afgegeven waardoor de uitzaaiingen worden vernietigd. Er vindt dus bestraling plaats van binnen uit uw eigen lichaam.

Voorbereiding
Voor deze behandeling is geen speciale voorbereiding nodig. Wel moeten enkele bloedwaarden vooraf worden gecontroleerd. Wanneer u makkelijk ongecontroleerd urine verliest of een katheter draagt, meldt dat dan bij het maken van de afspraak. In dat geval zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
De nucleair geneeskundige dient 's ochtends de radioactieve vloeistof toe in een ader in uw arm. Behalve de prik merkt u hier niets van. U mag hierna het ziekenhuis verlaten.

Wat is het effect van de behandeling?
De eerste 3 dagen na de injectie kunnen de pijnklachten tijdelijk enigszins toenemen omdat de radioactieve vloeistof gaat inwerken op de uitzaaiingen. Na een week wordt de pijn duidelijk minder. De pijnverlichting kan 3 tot 4 maanden aanhouden, waarna een nieuwe injectie mogelijk is. Soms verdwijnt de pijn zelfs helemaal. De kans dat Quadramet pijnverlichting geeft bij u is ongeveer 80%.

Zijn er bijwerkingen te verwachten?
Quadramet wordt goed verdragen. U kunt gewoon eten en drinken. Uw reactievermogen wordt niet beïnvloed. U mag ook andere pijnstillers blijven gebruiken. Het kan zijn dat het aantal bloedplaatjes en witte bloedlichaampjes in uw bloed tijdelijk afneemt, maar daar merkt u waarschijnlijk niets van. Uw specialist zal u regelmatig onder controle willen houden om uw bloed te onderzoeken.

Controle
Verdere controles vinden plaats bij uw behandelend specialist .

Belangrijk
Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de ‘wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal’.

Reisverklaring
Gaat u binnen 24 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label