Nucleaire Geneeskunde
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde brengen we uw lichaam in beeld. We kijken naar de werking van uw organen en weefsels. We onderzoeken en behandelen u met radioactieve stoffen. Radioactieve stoffen zenden straling uit en worden door speciale camera’s gezien. We gebruiken hiervoor een gammacamera of een PET/CT-camera. Als u een afspraak heeft op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, is dat bijvoorbeeld voor:
- Cardiologie: we bekijken hoe uw hart pompt. En controleren de doorbloeding van de hartspier.
- Oncologie: we maken scans van het lichaam om tumoren en uitzaaiingen te zien. Ook bekijken we of uw behandeling tegen kanker helpt.
- Orthopedie: we kunnen aandoeningen aan uw gewrichten in beeld brengen. Of infecties bij een prothese, zoals een kunstheup of kunstknie.
- Longgeneeskunde: we kijken of u embolieën heeft. Embolieën zijn bloedpropjes.
- Neurologie: we kunnen parkinsonisme en dementie in beeld brengen.
De specialist van deze afdeling werkt veel samen met uw arts. Zo zorgen we dat we er snel achter komen wat u precies heeft en hoe we u het beste kunnen behandelen.
Onderzoeken met radioactieve stoffen
Heeft u een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde? Voor dit onderzoek krijgt u meestal een prik in een ader. Daarin zit de radioactieve vloeistof. U krijgt niet altijd een prik met een nucleair onderzoek.
Radioactieve pannenkoek
Soms brengen we uw lichaam op een andere manier in beeld. We voegen dan radioactieve vloeistof toe aan een pannenkoek. Ja, u leest het goed!
Als u die eet, kunnen we tijdens het onderzoek goed zien hoe snel eten door uw maag gaat.
Behandelen met radioactieve stoffen
Heeft u een behandeling met radioactieve stof op de afdeling Nucleaire Geneeskunde? Dit wordt gedaan bij sommige goedaardige aandoeningen. En ook bij sommige kwaadaardige aandoeningen. Een behandeling met radioactieve stoffen is een bestraling binnen uw lichaam. De radioactieve stof geeft straling af, die het zieke weefsel onschadelijk maakt.
Gammacamera
De gammacamera gebruiken we om radioactieve stof in beeld te brengen. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen door met de camera rond uw lichaam te draaien. Dat noemen we een SPECT-scan. Tijdens dit onderzoek maken we ook een CT-scan. Hierbij wordt een lage hoeveelheid röntgenstraling gebruikt.
Meer informatie voor u
-
U wordt op onze afdeling begeleid door een team met verschillende specialisten. Bestaande uit nucleair geneeskundigen, medisch nucleair werkers, mensen van het laboratorium, technische mensen en secretaresses.
-
Radioactiviteit is een eigenschap van stoffen om straling uit te zenden. In de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we voornamelijk Technetium-99m (Tc-99m). Deze stof verdwijnt uit uw lichaam. Na een dag is er bijna niets meer aanwezig. Door veel te drinken verdwijnt de radioactieve stof nog sneller via uw nieren en uw blaas uit uw lichaam.
-
Straling kan bij een grote hoeveelheid schadelijk zijn. Maar u krijgt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een lage hoeveelheid. De kans dat dit gevolgen heeft, is daarom heel klein. Straling komt ook voor in uw omgeving. Zoals in lucht, water, eten en gebouwen. Dit noemen we natuurlijke straling. Bij uw onderzoek wordt altijd gekeken of de voordelen groter zijn dan de mogelijke nadelen.
-
Als u (mogelijk) zwanger bent is het niet altijd goed om een nucleair onderzoek te krijgen. Want tijdens de zwangerschap kan de radioactieve stof uw ongeboren kindje bereiken. Ook als u borstvoeding geeft is radioactieve straling niet gewenst. Via de moedermelk komt radioactieve stof soms bij uw kindje. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Vertel dit ons dan vooraf.
-
Wilt u meer informatie lezen over Nucleaire Geneeskunde? Lees dan onze folders:
- Algemene informatie Nucleaire Geneeskunde
- Algemene informatie Nucleaire Geneeskunde bij kinderen
- Leefregels na Jodiumtherapie
Op de volgende websites vindt u meer informatie over het vak Nucleaire Geneeskunde:
-
Op onze wachttijden-pagina vindt u hierover meer informatie. De wachttijden zijn een schatting van dit moment. Deze kunnen veranderen door bijvoorbeeld spoedzorg, speciale zorg of een second opinion. Of uw voorkeur voor een specialist. Wilt u meer informatie?
-
Amphia bewaart beelden van nucleaire onderzoeken in een digitaal archief. Dit gebeurt voor alle locaties op een centrale plek.