Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Nucleaire Geneeskunde

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde brengen we uw lichaam in beeld. We kijken naar de werking van uw organen en weefsels. We onderzoeken en behandelen u met radioactieve stoffen. Radioactieve stoffen zenden straling uit en worden door speciale camera’s gezien. We gebruiken hiervoor een gammacamera of een PET/CT-camera. Als u een afspraak heeft op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, is dat bijvoorbeeld voor:

  • Cardiologie: we bekijken hoe uw hart pompt. En controleren de doorbloeding van de hartspier.
  • Oncologie: we maken scans van het lichaam om tumoren en uitzaaiingen te zien. Ook bekijken we of uw behandeling tegen kanker helpt.
  • Orthopedie: we kunnen aandoeningen aan uw gewrichten in beeld brengen. Of infecties bij een prothese, zoals een kunstheup of kunstknie.
  • Longgeneeskunde: we kijken of u embolieën heeft. Embolieën zijn bloedpropjes.
  • Neurologie: we kunnen parkinsonisme en dementie in beeld brengen.

De specialist van deze afdeling werkt veel samen met uw arts. Zo zorgen we dat we er snel achter komen wat u precies heeft en hoe we u het beste kunnen behandelen.

Onderzoeken met radioactieve stoffen

Heeft u een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde? Voor dit onderzoek krijgt u meestal een prik in een ader. Daarin zit de radioactieve vloeistof. U krijgt niet altijd een prik met een nucleair onderzoek.

Radioactieve pannenkoek

Soms brengen we uw lichaam op een andere manier in beeld. We voegen dan radioactieve vloeistof toe aan een pannenkoek. Ja, u leest het goed! 
Als u die eet, kunnen we tijdens het onderzoek goed zien hoe snel eten door uw maag gaat.

Stapel pannenkoeken

Behandelen met radioactieve stoffen

Heeft u een behandeling met radioactieve stof op de afdeling Nucleaire Geneeskunde? Dit wordt gedaan bij sommige goedaardige aandoeningen. En ook bij sommige kwaadaardige aandoeningen. Een behandeling met radioactieve stoffen is een bestraling binnen uw lichaam. De radioactieve stof geeft straling af, die het zieke weefsel onschadelijk maakt.

Gammacamera

De gammacamera gebruiken we om radioactieve stof in beeld te brengen. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen door met de camera rond uw lichaam te draaien. Dat noemen we een SPECT-scan. Tijdens dit onderzoek maken we ook een CT-scan. Hierbij wordt een lage hoeveelheid röntgenstraling gebruikt.

PET/CT-scan

De PET/CT-scan is een onderzoek waarbij we een ander type straling gebruiken. Dit apparaat is speciaal gemaakt om deze straling te meten en laat ons veel details zien. De beelden zijn daardoor heel precies. Deze scan wordt vooral ingezet op het gebied van oncologie (kanker).

Lees hier meer over de PET/CT-scan

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 30 16

Label