Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Botscan
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Botscan

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een botscan (skeletscintigrafie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt.

Wat is een skeletscintigrafie?
Skeletscintigrafie is een onderzoek naar de stofwisseling van het skelet. Tijdens het onderzoek wordt een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof in het bloed toegediend. Het botweefsel neemt deze vloeistof op uit het bloed en zendt gedurende een korte tijd straling uit. Met speciale apparatuur, een gammacamera, wordt deze straling gemeten. Zo krijgt de specialist informatie over de stofwisseling van uw skelet.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Wel vragen wij u een schone onderbroek mee te nemen. Sporen radioactiviteit in de urine op uw ondergoed kunnen namelijk een nadelig effect hebben op de kwaliteit van de foto's. Een eventuele menstruatie heeft geen invloed op het onderzoek. U hoeft niet nuchter te komen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U krijgt een injectie met een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof in uw arm. U moet nu enkele uren wachten tot de vloeistof voldoende is ingewerkt. Het kan zijn dat er al meteen foto's gemaakt worden. Dit hangt af van de vraag van uw specialist.

U mag na de injectie naar huis, maar u mag ook in het ziekenhuis blijven. Het is belangrijk om na de injectie tot aan het maken van de foto’s veel te drinken en te plassen. U moet ieder half uur een bekertje vocht drinken. Het maakt niet uit wat u drinkt. In het ziekenhuis kunt u hiervoor ook gebruik maken van het restaurant.

Veel drinken is nodig om de radioactieve stof, die in het botweefsel wordt opgenomen en wordt losgelaten, via de urine, weer uit het lichaam te krijgen. Na 2 à 3 uur wordt u terug verwacht op de afdeling. De laborant maakt dan (opnieuw) foto's van uw skelet. Ook nu hangt het van de vraagstelling van uw specialist af welke delen van uw skelet op de foto worden gezet. In een aantal gevallen wordt het gehele skelet afgebeeld. Dit heet een total body scintigram. Bij bepaalde vraagstellingen worden ook doorsnede foto's gemaakt (SPECT-CT). De gammacamera draait dan om u heen, waarna de computer doorsnedebeelden berekent. Dit onderzoek wordt gecombineerd met een CT. Dit zijn foto’s waarbij een lage dosis röntgenstraling wordt gebruikt.

Afhankelijk van de vraagstelling van uw specialist, vraagt de laborant u zich geheel of gedeeltelijk uit te kleden en de schone onderbroek aan te trekken. U gaat op een bed liggen. De camera wordt heel dicht bij uw lichaam gebracht. Zo wordt de zwakke straling die uitgezonden wordt gemeten. De tijdsduur van het maken van de foto's hangt af van de vraagstelling en varieert van ongeveer een ½ uur tot 1 uur.

Wat merkt u van het onderzoek?
De toediening van de radioactieve stof voelt aan als een prik voor bloedafname. Verder merkt u niets van het onderzoek.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist of huisarts.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een 'vliegbrief'. Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
T (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Vragenformulier

Hier onder vind u de download link voor het vragenformulier die u zelf kan uitprinten en invullen.

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label