Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Maagslijmvliesscan
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Maagslijmvliesscan

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een scan van het maagslijmvlies (Meckel's divertikel scintigrafie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is Meckel's divertikel scintigrafie?
Een Meckel's divertikel is een kleine aangeboren uitstulping van de dunne darm waarin maagzuur wordt geproduceerd. Deze aandoening kan buikklachten en bloedverlies via de ontlasting veroorzaken. Voor dit onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof toegediend. Deze radioactieve vloeistof wordt in het maagzuur uitgescheiden, daardoor kan zo'n Meckel's divertikel met behulp van een gammacamera zichtbaar worden gemaakt.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag 6 uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken. Gebruik van medicijnen die de darmmotoriek beïnvloeden dienen 3 dagen voor het onderzoek gestaakt te worden. Dit zijn onder andere de medicijnen:

  • Metoclopramide (Primperan)
  • Domperidon (Motilium)
  • Erytromycine

Als er nog met andere medicijnen gestopt moet worden, dan staat dat op uw afspraakbevestiging vermeld.

Als u suikerziekte (diabetes) heeft en hiervoor tabletten of insuline-injecties gebruikt, wilt u dan even tevoren met ons overleggen?  Mocht het onderzoek bij uw baby worden uitgevoerd, dan mag u uw kind 2 uur voor het onderzoek niet meer te voeden.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant vraagt u op uw rug op een onderzoekstafel te gaan liggen. Een gammacamera wordt dicht boven de buik geplaatst. U krijgt een infuusje met een dun naaldje in een ader van de arm. De nucleair geneeskiundige spuit via dit infuusje een licht radioactieve vloeistof in. Tevens wordt een zuurremmer door het infuusje ingespoten. Dit geneesmiddel voorkomt dat maagzuur te snel in de darm terecht komt tijdens het onderzoek. De gammacamera registreert de geringe hoeveelheid straling die uw lichaam uitzendt. Gedurende drie kwartier worden foto’s gemaakt van uw buik.

Het is belangrijk dat u stil ligt. Als de foto's klaar zijn mag u opstaan om even te gaan plassen. Daarna wordt nog een foto gemaakt die vijf minuten duurt. Op verzoek kunnen wij zorgen voor achtergrondmuziek.

Wat merkt u van het onderzoek?
De toediening van de radioactieve stof voelt aan als een prik voor bloedafname. Van de maagzuurremmer merkt u niets.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist of huisarts.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering en verdwijnt vaak binnen enkele uren weer uit het lichaam. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een 'vliegbrief'. Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label