Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Nierschorsscan
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Nierschorsscan

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een nierschorsscan (nierscintigrafie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is nierscintigrafie?
Nierscintigrafie is een onderzoek van uw nieren. Voor dit onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof in het bloed toegediend. Deze vloeistof wordt vanuit het bloed door de nieren opgenomen. Ongeveer drie uur na de injectie worden foto’s van de nieren gemaakt met een speciale camera (gammacamera). De foto’s geven informatie over de vorm en grootte van de nieren, over de functie, de functieverdeling tussen de linker en rechter nier, en of er aanwijzingen zijn voor littekens in de nierschors ten gevolge van doorgemaakte infecties.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U krijgt een injectie in uw arm. Daarbij wordt een licht radioactieve vloeistof toegediend. Vervolgens kunt u de afdeling verlaten. Elk half uur moet u een kopje of bekertje vocht drinken, het maakt niet uit wat u drinkt. Na ongeveer drie uur (de precieze tijd staat op uw afspraakbevestiging vermeld) komt u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde terug voor het maken van de foto's. Tijdens de foto’s ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Boven en onder de tafel is een camera geplaatst. Deze gammacamera registreert de geringe hoeveelheid straling die uw lichaam uitzendt. Gedurende 8 minuten worden foto’s gemaakt van uw nieren. Daarna worden doorsnedefoto’s gemaakt. De gammacamera draait dan in kleine stapjes om u heen waarna de computer de doorsnedefoto's berekent.

Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het onderzoek. Het maken van de foto’s duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Wat merkt u van het onderzoek?
De toediening van de radioactieve stof voelt aan als een prik voor bloedafname. Verder merkt u niets van het onderzoek.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist of huisarts.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label