Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Nierschorsscan bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Nierschorsscan bij kinderen

Inleiding
Binnenkort wordt uw zoon of dochter in ons ziekenhuis verwacht voor het onderzoek 'nierschorsscan bij kinderen' (nierscintigrafie). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Voor meer informatie over een Nucleair onderzoek kan uw kind een filmpje bekijken. Dit filmpje is speciaal gemaakt voor kinderen en is te vinden op YouTube.

Kan ik bij mijn kind blijven?
U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. Meestal zit u vlakbij en kunt u uw kind aanraken of de hand vasthouden. U mag uw smartphone of een tablet meenemen. Tijdens het onderzoek kan uw kind naar filmpjes kijken of naar muziek luisteren.Ook kan uw kind een lievelingsknuffel, klein speelgoed of een voorleesboek meenemen. Bij baby’s kan een speeltje met geluid en/of een fopspeen voor afleiding zorgen.

Belangrijk

  • Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak. U kunt uw kind niet begeleiden bij het onderzoek.
  • Vanaf het moment dat uw kind de injectie met licht radioactieve stof heeft gekregen, geeft het enige straling af. Deze straling is voor de omgeving niet gevaarlijk. Bent u zwanger dan kunt u beter zo min mogelijk straling oplopen, omdat uw ongeboren kind deze straling ook ontvangt. Ongeboren baby's zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Laat iemand anders uw kind begeleiden tijdens en na het onderzoek.
  • Blijft uw zoon of dochter na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Dan moet hij/zij plaats nemen in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'. U mag bij uw kind plaatsnemen, tenzij u zwanger bent of denkt zwanger te zijn. U mag dan niet bij uw kind plaatsnemen tijdens het wachten. Laat iemand anders uw kind begeleiden.

Wat is een nierscintigrafie?
Nierscintigrafie is een nucleair geneeskundig onderzoek naar de vorm, lokalisatie en functie van de nieren. Uw kind krijgt een injectie met een kleine hoeveelheid van een licht radioactief gemerkte vloeistof toegediend. Deze vloeistof wordt vanuit het bloed door de nieren opgenomen.

Ongeveer drie uur na de injectie kunnen foto's van de nieren worden gemaakt met een gammacamera. Dat is een camera die de zwakke straling die het lichaam uitzendt kan meten. De specialist krijgt zo waardevolle informatie over:

  • de vorm en grootte van de nieren;
  • de functie van de nieren;
  • de functieverdeling tussen de linker en rechter nier;
  • of er aanwijzingen zijn voor littekens in de nierschors ten gevolge van doorgemaakte infecties.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. We adviseren u om genoeg luiers mee te nemen (minimaal 2) wanneer uw kind een luier draagt.Bij kinderen tot 5 jaar brengt de kinderarts vóór het onderzoek een infuus aan in de hand of in de arm. Het infuus wordt ingebracht op de kinderafdeling. Het secretariaat van de afdeling nucleaire geneeskunde maakt hiervoor een afspraak. Na de injectie mag het infuus worden verwijderd.

Als de injectie van de radioactieve vloeistof op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt gegeven dan wordt er gebruik gemaakt van een babynaaldje. De mogelijkheid bestaat om voorafgaande aan de prik bij kinderen ouder dan 3 jaar een Rapydan® pleister te geven. Rapydan® is een pleister met een medicijn dat zorgt voor een lokale verdoving van de huid. Deze pleister wordt ongeveer een half uur voor de prik aangebracht.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

  • De laborant dient via een dun naaldje in een ader in de arm of via het infuusje een injectie toe met de licht radioactieve vloeistof. Uw kind merkt niets van de vloeistof. Vervolgens kunt u de afdeling verlaten.
  • Elk half uur moet uw kind een bekertje vloeistof drinken. Het maakt niet uit welke vloeistof. Als uw kind borstvoeding krijgt dan kunt u dit gewoon geven.
  • Na ongeveer drie uur komt u samen op de afdeling Nucleaire Geneeskunde terug voor het maken van de foto's. De precieze tijd waarop wij u weer terugverwachten, staat op uw afspraakbevestiging.

Wanneer uw kind niet zindelijk is, krijgt hij/zij eerst een schone luier om. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind vragen wij hem/haar vooraf om te plassen. Dit is om er voor te zorgen dat uw kind een lege blaas heeft voor de foto.

Tijdens het maken van de foto’s mag uw kind zijn/haar kleding aanhouden. Er mogen in de kleding echter geen metalen onderdelen zitten zoals knoopjes of ritsen. Baby’s worden in een speciaal plastic frame gelegd. Met bandjes worden zie hierin vastgemaakt, zodat ze zo min mogelijk kunnen bewegen tijdens het onderzoek. Uw baby merkt niets van het frame en de bandjes. De laborant brengt de gammacamera dicht tegen de onderkant van de tafel. Hiermee worden de foto's gemaakt van de nieren. In totaal worden 3 foto’s gemaakt van elk 8 minuten.

Soms worden doorsnedefoto's gemaakt. De gammacamera draait dan in kleine stapjes om uw kind heen waarna de computer de doorsnedefoto's kan berekenen. Het is belangrijk dat uw kind stil ligt tijdens het onderzoek.

Wat merkt uw kind van het onderzoek?
De injectie of het inbrengen van het infuusnaaldje is het enige deel van het onderzoek dat pijnlijk kan zijn.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw kinderarts.

Is het onderzoek gevaarlijk?
Misschien denkt u dat het gebruik van radioactieve stoffen erg gevaarlijk is. Dat is zeker niet het geval. De straling die wordt gebruikt is zeer gering en verdwijnt weer snel uit het lichaam. Meestal gebeurt dit binnen enkele uren of dagen.De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met die van 1 of enkele röntgenfoto's. U hoeft niet bang te zijn dat de kleding die uw kind draagt tijdens het onderzoek radioactief wordt. Dat is niet het geval. De radioactieve stof die aan uw kind wordt toegediend heeft geen bijwerkingen.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u met uw kind zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label