Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

PETCT Cholinescan Bijschildklier
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

PETCT Cholinescan Bijschildklier

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een PETCT Cholinescan Bijschildklier. U meldt zich voor het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat is een PETCT Choline scan?
Positron-emissie-tomografie (PET) is een techniek om foto's te maken van de functie van weefsels. Er wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve vloeistof Fluor-choline ingespoten. Deze stof wordt opgenomen in verschillende weefsels waaronder bijschildklieradenomen. De bijschildklieren zijn kleine orgaantjes die in de hals tegen de schildklier aan gelegen zijn. Zij spelen een rol in de kalkstofwisseling. Computer tomografie (CT) is een techniek om doorsnede-foto’s te maken van de vorm van weefsels. Het lichaam wordt gescand met behulp van röntgenstralen. De CT-scan is nodig om PET-scan goed te kunnen beoordelen.

Is er speciale voorbereiding nodig?
Vanaf 2 uur voor dit onderzoek moet u een halve liter drinken. Dit kan water, koffie, thee of frisdrank zijn. U kunt gewoon naar het toilet gaan en kunt gewoon eten.

Medicijnen:

  • Uw medicijnen kunt u gewoon gebruiken.

Overig:

  • Draag gemakkelijke kleding zonder metalen onderdelen. Ook sieraden mogen niet door de PET/CT-scanner. Laat deze thuis.
  • U mag tijdens 60 minuten wachttijd iets lezen of uw smartphone (met oortjes/koptelefoon) gebruiken om muziek te luisteren.  

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

  • De laborant neemt u mee naar een voorbereidingsruimte.
  • U krijgt een infuus in de arm. Via dit infuus wordt een radioactieve vloeistof toegediend.
  • U merkt hier niets van. Het infuus wordt uit de arm verwijderd.
  • U moet nu 60 minuten wachten. Vervolgens wordt een scan van het hoofd tot en met de lever gemaakt. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
  • U kunt tijdens de scan naar de radio luisteren. Direct na de scan is het onderzoek klaar en mag u naar huis.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Vanaf het afgesproken tijdstip duurt het totale onderzoek ongeveer 2 uur.

Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk. U voelt alleen de prik van het infuus.

Productie van fluor-18-Choline
De radioactieve stof wordt in een cyclotron (=deeltjesversneller) geproduceerd. Dit is een arbeidsintensief proces dat veel tijd kost. Dit komt onder andere doordat de radioactieve fluor aan strenge eisen moet voldoen. Het komt soms voor dat het product wordt afgekeurd en niet gebruikt kan worden. Het onderzoek kan dan niet doorgaan. Of de radioactieve stof bruikbaar is of niet, is pas vlak voor het onderzoek bekend. Het kan daardoor zijn dat u dit bericht pas krijgt als u al onderweg bent, of zelfs al in het ziekenhuis bent. Wij begrijpen dat dit erg vervelend is. Toch vragen wij uw begrip hiervoor.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

De röntgenstraling is alleen aanwezig tijdens de CT-scan.

Belangrijk

Een PET/CT choline scan is een kostbaar onderzoek. Als u verhinderd bent, meld dat dan uiterlijk 24 uur tevoren via onderstaand telefoonnummer.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label