Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

PETCT-scan
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

PETCT-scan

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een PETCT-scan. U meldt zich voor het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat is een PETCT-scan?
Positron-emissie-tomografie (PET) is een techniek om foto's te maken van de functie van organen en weefsels. Er wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve vloeistof FDG ingespoten (fluor-18-glucose). Dit wordt opgenomen in de weefsels die bij u onderzocht moeten worden. Computer tomografie (CT) is een techniek om doorsnede-foto’s te maken van de vorm van weefsels. Een deel van het lichaam wordt gescand met behulp van röntgenstralen. Bij dit onderzoek worden de PET-scan en de CT-scan gecombineerd uitgevoerd.

Afhankelijk van wat uw specialist aanvraagt, kan het dat er bij u ook een 'Diagnostische CT' wordt gemaakt. Dit is een CT waarbij jodiumhoudend contrastvloeistof wordt ingespoten via een infuus in de arm. Deze vloeistof kleurt de organen en bloedvaten aan, waardoor deze op de afbeelding beter te onderscheiden zijn van elkaar. De laborant zal u hierover informeren.

Is er speciale voorbereiding nodig?

  • Vanaf 6 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten.
  • U moet blijven drinken, maar geen suikerhoudende dranken.
  • Water, koffie, en thee mogen wel, maar zonder suiker en zonder melk.
  • Vruchtensappen, frisdranken en melk mogen niet!
  • In elk geval moet u in de twee uur vóór aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde ongeveer een liter hebben gedronken. U mag tussendoor plassen.
  • Als u medicijnen i.v.m. suikerziekte (diabetes) gebruikt, meld u dat dan bij het maken van de afspraak of neem contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U krijgt dan een aangepaste voorbereiding.
  • Het is belangrijk dat u zich vooraf zo min mogelijk inspant. Kom dus niet op de fiets.
  • Draag gemakkelijke kleding zonder metalen onderdelen. Ook sieraden mogen niet door de PETCT-scanner. Laat deze thuis.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant(e) neemt u mee naar de voorbereidingsruimte. U plast nog een keer goed uit op het toilet. Met een vingerprik wordt uw bloedsuiker gecontroleerd en u krijgt een infuus in de arm. Daarna ligt u op een bed om volledig tot rust te komen.

Via het infuus wordt het radioactieve FDG toegediend. U merkt niets van deze stof. Het FDG moet 1 uur inwerken terwijl u rustig ligt. Het is niet toegestaan om te lezen tijdens dit uur omdat u dan teveel uw nek en armspieren aanspant. Wel mag u tijdens dit uur muziek luisteren. Hiervoor kunt u uw smartphone met een koptelefoon of oortjes gebruiken. Hierna plast u nog een keer goed uit. Vervolgens gaat u met de laborant(e) mee naar de scanner.

Eerst wordt de PET-scan gemaakt. Daarvoor ligt u op een smal bed dat langzaam door de scanner schuift. De PET-scan kan 15 tot 25 minuten duren. Soms maken we een PET-scan van heel het lichaam. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen. Direct na de PET-scan maken we, indien aangevraagd, de 'Diagnostische' CT-scan. U blijft stil en in dezelfde houding op het bed liggen. Het kan zijn dat u bij het maken van de CT contrastvloeistof krijgt toegediend. We dienen contrastvloeistof toe om bepaalde lichaamsstructuren beter zichtbaar te maken. De laborant vertelt u hier meer over, als dit voor u van toepassing is.

Van de contrastvloeistof kunt u het enkele minuten warm krijgen. Het bed schuift opnieuw enkele keren door de scanner. De CT-scan duurt enkele minuten. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder 'Informatie over contrastmiddel'

De totale tijd dat u in de scanner ligt bedraagt ongeveer 25 minuten. Wilt u muziek tijdens het scannen? Dat kan. U kunt tijdens de scan naar de radio luisteren. Direct na de scan is het onderzoek klaar. U volgt de bordjes 'Uitgang' naar de centrale hal en de uitgang van het ziekenhuis.

Na het onderzoek
Als u contrastvloeistof heeft gekregen, raden wij u aan veel water te drinken. De vloeistof verdwijnt dan weer snel uit het lichaam.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Vanaf het afgesproken tijdstip duurt het totale onderzoek ongeveer 2 uur. Het onderzoek kan afhankelijk van de vraagstelling langer duren (de correcte aanvangstijd en tijdsduur staan vermeld in uw afspraakbevestiging). Er wordt namelijk in sommige situaties een medicijn gegeven (propranolol) dat minimaal een half uur voor de injectie van de radioactieve stof moet worden toegediend.

Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk. U voelt alleen de prik van het infuus en de vingerprik voor bloedsuikercontrole.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van enkele röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief. De röntgenstraling is alleen aanwezig tijdens de CT-scan. In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel dat voor de CT-scan wordt gebruikt een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet te voorspellen. Vrijwel altijd is er sprake van een onschuldige reactie van voorbijgaande aard. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.

Belangrijk

  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant(e) vóór het onderzoek begint.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant(e).

Een PET/CT-scan is een kostbaar onderzoek. Als u verhinderd bent, meld dat dan uiterlijk 24 uur tevoren via onderstaand telefoonnummer.

Vragen?
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label