Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

PETCT-scan met koolhydraatloos dieet
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

PETCT-scan met koolhydraatloos dieet

Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een PETCT-scan. U meldt zich voor het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat is een PETCT-scan?
Positron-emissie-tomografie (PET) is een techniek om de functie van organen en weefsels in beeld te brengen. Er wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve vloeistof FDG ingespoten (fluor-18-glucose) in een bloedvat in de arm. Dit wordt opgenomen in de weefsels die bij u onderzocht moeten worden. Een onderdeel van de scan is een CT-scan. Computer tomografie (CT) is een techniek om doorsnede-foto’s te maken van de vorm van weefsels. De CT wordt gemaakt met behulp van röntgenstralen. Afhankelijk van wat uw specialist aanvraagt, kan het dat er bij u ook een 'Diagnostische CT' wordt gemaakt. Dit is een CT waarbij jodiumhoudend contrastvloeistof wordt ingespoten via een infuus in de arm. Deze vloeistof kleurt de organen en bloedvaten aan, waardoor deze op de afbeelding beter te onderscheiden zijn van elkaar. De laborant zal u hierover informeren.

Is er speciale voorbereiding nodig?
U krijgt een PETCT onderzoek omdat u of koorts of mogelijk een ontsteking heeft. Ter voorbereiding op dit onderzoek volgt u afhankelijk van de vraagstelling een of twee dagen vóór het onderzoek een koolhydraatloos-dieet. De reden hiervoor is dat het hart tijdens het onderzoek zo weinig mogelijk van de radioactieve stof mag opnemen. Houdt u zich daarom goed aan dit dieet, anders kan het onderzoek niet doorgaan of geeft het onderzoek niet de juiste uitslag.

 • Op uw afspraakbevestiging (In Mijn Amphia op de Amphia website of in de afspraakbevestigingsbrief) staat aangeven welk dieet u precies moet volgen. Het kan zijn dat u (afhankelijk van de vraagstelling) 24 uur of 48 uur het dieet moet volgen. Kijk goed wat bij u van toepassing is.
 • Vanaf 6 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten.
 • U moet blijven drinken, maar geen suikerhoudende dranken (zie koolhydraatloosdieet)
 • In de twee uur vóór aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet u een liter water drinken.
 • Op de laatste pagina van deze folder vindt u het koolhydraatloos dieet waarin staat wat u wel en niet mag eten en drinken een of twee dagen vóór het onderzoek.
 • Als u medicijnen i.v.m. suikerziekte (diabetes) gebruikt, meldt u dat dan bij het maken van de afspraak of neem contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U krijgt dan een aangepaste voorbereiding.
 • Het is belangrijk dat u zich vooraf zo min mogelijk inspant. Kom dus niet op de fiets.
 • Draag gemakkelijke kleding zonder metalen onderdelen. Ook sieraden mogen niet door de PETCT-scanner. Laat deze thuis.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant(e) neemt u mee naar de voorbereidingsruimte. U plast nog een keer goed uit op het toilet. Met een vingerprik wordt uw bloedsuiker gecontroleerd en u krijgt een infuus in de arm. Een kwartier voor de injectie met het radioactieve FDG krijgt u een heparine-injectie van de laborant(e). Heparine zorgt er net als het koolhydraatloosdieet voor dat het hart zo weinig mogelijk van de radioactieve stof opneemt. De heparine wordt door het infuus toegediend. Daarna ligt u op een bed om volledig tot rust te komen. Via het infuus wordt ook het radioactieve FDG toegediend. U merkt niets van deze stof. Het FDG moet 1 uur inwerken terwijl u rustig ligt. U mag tijdens deze periode naar muziek luisteren. U kunt uw eigen MP3-speler of smartphone gebruiken. Hierna plast u nog een keer goed uit. Vervolgens gaat u met de laborant(e) mee naar de scanner. Eerst wordt de PET-scan gemaakt. Daarvoor ligt u op een smal bed dat langzaam door de scanner schuift. De PET-scan kan 15 tot 25 minuten duren. Soms maken we een PET-scan van heel het lichaam. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen. Direct na de PET-scan maken we, indien aangevraagd, de 'Diagnostische' CT-scan. U blijft stil en in dezelfde houding op het bed liggen. Het kan zijn dat u bij het maken van de CT contrastvloeistof krijgt toegediend.

We dienen contrastvloeistof toe om bepaalde lichaamsstructuren beter zichtbaar te maken. De laborant vertelt u hier meer over als dit voor u van toepassing is. Van de contrastvloeistof kunt u het enkele minuten warm krijgen. Het bed schuift opnieuw enkele keren door de scanner. De CT-scan duurt enkele minuten. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder 'Informatie over contrastmiddel'.

De totale tijd dat u in de scanner ligt bedraagt ongeveer 25 minuten. Wilt u muziek tijdens het scannen? Dat kan. U kunt tijdens de scan naar de radio luisteren. Direct na de scan is het onderzoek klaar. U volgt de bordjes 'Uitgang' naar de centrale hal en de uitgang van het ziekenhuis.

Na het onderzoek
Als u contrastvloeistof heeft gekregen, raden wij u aan veel water te drinken. De vloeistof verdwijnt dan weer snel uit het lichaam.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Vanaf het afgesproken tijdstip duurt het totale onderzoek ongeveer 2 uur.

Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk. U voelt alleen de prik van het infuus en de vingerprik voor bloedsuikercontrole.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van enkele röntgenfoto’s.

Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief. De röntgenstraling is alleen aanwezig tijdens de CT-scan. In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel dat voor de CT-scan wordt gebruikt een allergische reactie opwekken.

Helaas is dit niet te voorspellen. Vrijwel altijd is er sprake van een onschuldige reactie van voorbijgaande aard. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.

Belangrijk

 • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant(e) vóór het onderzoek begint.
 • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant(e).
 • Bij sommige vraagstellingen is het volgen van een Koolhydraatloos dieet nodig een of twee dagen vooraf aan het onderzoek. Kijk goed in uw afspraakbevestiging wat bij u van toepassing is.

Een PET/CT-scan is een kostbaar onderzoek. Als u verhinderd bent, meld dat dan uiterlijk 24 uur tevoren via onderstaand telefoonnummer.

Vragen?
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

KOOLHYDRAATLOOS-DIEET
U houdt zich een of twee dagen vóór het PETCT onderzoek aan onderstaand koolhydraatloos dieet.

Drinken: wat mag u wel en niet drinken? U moet de dag vóór aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde 1 liter water extra drinken, naast wat u normaal drinkt (u houdt zich wel aan het dieet!)

Wat u wel mag drinken op de dag vóór het onderzoek:

 • Koffie/thee maar zonder suiker (eventueel met een zoetje), zonder melk. Géén oploszakjes/ poeder zoals cappuccino
 • Light frisdrank. Maar let op: geen SPA-fruit, geen dubbelfris-light en geen eigen merk producten van de supermarkt
 • Water

Wat u niet mag drinken op de dag vóór het onderzoek:

 • Frisdranken of vruchtensappen
 • Melkproducten, ook geen ijs
 • Sojaproducten

Eten: wat mag u wel en wat niet eten?

Wat u wel (onbeperkt) mag eten op de dag vóór het onderzoek: 

 • Gebakken eieren met spek zonder brood
 • Bouillon
 • Vlees, liefst rood vlees, niet gepaneerd en geen marinade
 • Vette vis, niet gepaneerd (bijvoorbeeld zalm, makreel, sardines of tonijn)
 • Eieren, kaas, roomboter, avocado-olie, olijfolie of kokosnootolie
 • Koolhydraatarme groenten, zonder saus en zonder bindmiddel, paneermeel of beschuit (bijvoorbeeld asperges, avocado, bloemkool, broccoli, komkommer, selderij, spinazie, ui of witte kool)
 • Champignons en andere paddestoelen
 • Amandelen, hazelnoten, macademianoten en walnoten

Wat u niet mag eten op de dag vóór het onderzoek:

 • Aardappelen, rijst, pasta, bonen
 • Brood, crackers, beschuit, cornflakes of andere meelproducten
 • Suiker, ook geen snoep, zoet broodbeleg, chocolade, koek, drop, frisdrank enzovoorts
 • Fruit
 • IJs
 • Yoghurt, melk, karnemelk of sojamelk

Vanaf 6 uur vóór het onderzoek mag u niets meer eten.

Na het onderzoek mag u weer eten en drinken.

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label