Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Renografie bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Renografie bij kinderen

Inleiding
Binnenkort wordt uw zoon of dochter in ons ziekenhuis verwacht voor het onderzoek 'renografie bij kinderen'.
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.
Voor extra algemene informatie over een Nucleair onderzoek kan uw kind eventueel een filmpje bekijken. Dit filmpje is speciaal gemaakt voor kinderen en is te vinden op internet:

Kan ik bij mijn kind blijven?
U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. Meestal zit u vlakbij en kunt u uw kind aanraken of de hand vasthouden. U mag uw smartphone of een tablet meenemen. Tijdens het onderzoek kan uw kind naar filmpjes kijken of naar muziek luisteren. Ook kan uw kind een lievelingsknuffel, klein speelgoed of een voorleesboek meenemen. Bij baby’s kan een speeltje met geluid en/of een fopspeen voor afleiding zorgen.

Belangrijk

  • Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak. U kunt uw kind dan niet begeleiden bij het onderzoek.
  • Vanaf het moment dat uw kind de injectie met licht radioactieve stof heeft gekregen, geeft het enige straling af. Deze straling is voor de omgeving niet gevaarlijk. Bent u zwanger dan kunt u beter zo min mogelijk straling oplopen, omdat uw ongeboren kind deze straling ook ontvangt. Ongeboren baby's zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Laat iemand anders uw kind begeleiden tijdens en na het onderzoek.

Wat is een renografie?
Renografie is een nucleair geneeskundig functieonderzoek van de nieren. De nieren en urinewegen worden hierbij afgebeeld.
Tijdens dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof in een bloedvat in de arm of hand gespoten. Deze vloeistof wordt vanuit het bloed door de nieren opgenomen en afgevoerd naar de blaas. De vloeistof zendt gedurende een korte tijd straling uit.
Met een speciale camera, een gammacamera, wordt de straling gemeten.
De specialist krijgt op deze manier nauwkeurige informatie over de functie van de nieren en of de afvloed van urine naar de blaas ongehinderd verloopt.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. We adviseren u om genoeg luiers mee te nemen (minimaal 2) wanneer uw kind een luier draagt.

Bij kinderen tot 5 jaar oud brengt de kinderarts meestal vóór het onderzoek een infuus in de hand of in de arm.
Het infuus wordt ingebracht op de kinderafdeling. Het secretariaat van de afdeling Nucleaire geneeskunde maakt hiervoor een afspraak. Als de injectie van het radiofarmacon op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt gegeven dan wordt er gebruik gemaakt van een babynaaldje.
Ook bestaat de mogelijkheid om voorafgaande aan de prik een Rapydan pleister te krijgen. Deze pleister wordt ongeveer een half uur voor de prik aangebracht en zorgt voor een lichte plaatselijk verdoving op de huid.

Uw kind moet een half uur voor het onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde een hoeveelheid water of een voeding innemen. Dit is om te kunnen meten hoeveel urine uw kind produceert. Voeding of drinken kunt u meenemen.
Flesvoeding kan worden opgewarmd op de afdeling. Als uw kind borstvoeding krijgt dan kunt u dit op de afdeling in een speciale ruimte aan uw kind geven.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
Wanneer uw kind nog niet zindelijk is, krijgt hij/zij eerst een schone luier om.
Afhankelijk van de leeftijd van uw kind vragen wij hem/haar vooraf om te plassen. Dit is om er voor te zorgen dat uw kind een lege blaas heeft en om de urineproductie te meten.Tijdens het maken van de foto’s mag uw kind zijn/haar kleding aanhouden. Er mogen in de kleding echter geen metalen onderdelen zitten zoals knoopjes of ritsen.

Baby’s worden in een speciaal plastic frame gelegd. Met bandjes worden ze hierin vastgemaakt, zodat ze zo min mogelijk kunnen bewegen tijdens het onderzoek. Uw baby merkt niets van het frame en de bandjes.

De laborant dient via het infuus of vleugelnaaldje het medicijn  Lasix®  toe. Dit medicijn bevordert de urineproductie. Meteen daarna wordt een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof toegediend. Uw kind merkt niets van deze stoffen.  

De camera waarmee de foto's gemaakt worden - de gammacamera - bevindt zich onder de tafel. Gedurende twintig minuten worden nu foto's gemaakt van de nieren en urinewegen. Als gevolg van de Lasix® produceren de nieren urine en is er afvloed naar de blaas. Dat is zichtbaar op de foto's.

Aan het einde van het onderzoek moet er nog een laatste foto worden gemaakt. Voor deze foto moet de blaas van uw kind leeg zijn. Bij kinderen die nog niet zindelijk zijn, wachten we totdat het plassen spontaan gebeurt.
Indien nodig wordt er nog een foto na een half uur gemaakt, een 'late foto'. Hierna kunt u de afdeling verlaten.
Het onderzoek duurt ongeveer een uur. Wordt er nog een 'late foto' gemaakt dan duurt het onderzoek ongeveer 2 uur.

Wat merkt uw kind van het onderzoek?
Het inbrengen van het infuusnaaldje of de injectie is het enige deel van het onderzoek dat pijnlijk kan zijn.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van de kinderarts.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die uw kind draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Reisverklaring
Gaat u en uw kind binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u met uw kind zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label