Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Schildwachtklieronderzoek bij melanoom
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Schildwachtklieronderzoek bij melanoom

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor schildwachtklieronderzoek in verband met een kwaadaardige moedervlek (melanoom). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is schildwachtklieronderzoek?
Melanoom is een bepaalde vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen van de huid. Men kan van deze ziekte genezen wanneer het gezwel wordt verwijderd voordat er uitzaaiingen zijn ontstaan. Ook is genezing nog mogelijk als de uitzaaiingen zich nog beperken tot de meest nabij gelegen lymfeklier(en). Voor een melanoom op de arm betreft dit de lymfeklieren van de oksel, voor een melanoom op het been het klierpakket van de lies en van het hoofd de klieren in de hals. Melanomen op de romp kunnen zowel in de oksel als in de lies uitzaaiingen geven.

Naarmate het melanoom verder groeit en ook dikker wordt neemt de kans toe dat kwaadaardige cellen uit het melanoom losraken en met het weefselvocht (lymfe) worden meegesleept naar het knooppunt waar lymfebanen uit de omgeving van het melanoom samenkomen. Dit eerste knooppunt of lymfeklier waar de meegesleepte cellen kunnen aankomen wordt de schildwachtklier genoemd.

Met dit onderzoek wordt de schildwachtklier opgespoord en in beeld gebracht.

Wat betekent deze procedure voor u?
Met een dun naaldje worden, op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, in de directe omgeving van het melanoom enkele injecties gegeven met een licht radioactieve stof.

De radioactieve stof wordt, net als de tumorcellen, het eerst naar de schildwacht-lymfeklier afgevoerd. Meteen na de injectie wordt gedurende een half uur met een gammacamera gekeken waar de vloeistof ophoopt. Na ongeveer twee uur worden nogmaals foto’s gemaakt.

De plaats van de schildwachtklier wordt met behulp van een stiftje op de huid aangegeven. Hierna wordt de schildwachtklier door de chirurg verwijderd op de operatiekamer.

Het verwijderen van de schildwachtklier
Met een sneetje van enkele centimeters wordt de schildwachtklier verwijderd. De radioactiviteit in de schildwachtklier wordt met behulp van een meetinstrument gemeten.

Bij controle op de polikliniek wordt de wond bekeken. De hechtingen worden verwijderd. U krijgt de uitslag te horen of de schildwachtklier aangetast was of niet. Wanneer er tumorcellen zijn aangetroffen dient alsnog het complete klierpakket uit de oksel, uit de lies of uit de hals te worden verwijderd. U wordt hiervoor later een tweede keer opgenomen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die gebruikt wordt, is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label