Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Behandeling met prednison wegens bijwerking bij immuuntherapie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Behandeling met prednison wegens bijwerking bij immuuntherapie

U krijgt immuuntherapie. Daardoor heeft u last van bijwerkingen. Voor deze bijwerkingen krijgt u prednison. Hier vertellen we u waarom we u prednison geven en hoe u het moet gebruiken. Over bijwerkingen bij immuuntherapie Immuuntherapie is een verzamelnaam voor verschillende behandelingen tegen kanker. Bij immuuntherapie wordt het eigen immuunsysteem (afweersysteem) aangezet om tegen kankercellen te vechten. Als het immuunsysteem té actief wordt, kan het uw eigen gezonde cellen gaan aanvallen. Hierdoor ontstaan er bijwerkingen. U kunt last krijgen van ontstekingen in het lichaam. Om deze ontstekingen te behandelen, geven we u prednison.

Over prednison
Prednison is een geneesmiddel welke behoort tot de medicijngroep corticosteroïden. Corticosteroïden lijken op het hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt in de bijnier. Dit hormoon heet cortisol. Prednison remt het immuunsysteem en ontstekingen. We gebruiken prednison bij veel verschillende ontstekingsziekten. Het werkt vaak snel, al binnen een paar dagen. Gebruik van prednison De hoeveelheid prednison die u slikt noemen we de dosering. De dosering verschilt per persoon en hangt af van lichaamsgewicht en van hoe erg uw bijwerkingen zijn. Doel van de behandeling met prednison U heeft ernstige bijwerkingen door immuuntherapie. Dit komt omdat uw immuunsysteem overactief is. Prednison remt het immuunsysteem. Met prednison proberen we het overactieve immuunsysteem te remmen, waardoor de bijwerkingen van de immuuntherapie herstellen.

Bijwerkingen van prednison
Van prednison kunt u ook bijwerkingen krijgen. We noemen hier niet alle bijwerkingen. Deze staan wel in de bijsluiter van het medicijn. De meeste bijwerkingen treden op als u veel prednison slikt of als u het al lang slikt. De belangrijkste bijwerkingen kunnen zijn:

 • Een opgezet gezicht (vollemaansgezicht)
 • Meer eetlust (honger)
 • Gewichtstoename (zwaarder worden)
 • Kwetsbaardere, dunnere of droge huid zwakkere botten (osteoporose)
 • Extra vocht vasthouden (hierdoor krijgt u bijvoorbeeld dikkere enkels)
 • Hogere bloedsuiker waardes (glucose)
 • Grotere kans op infectie (voornamelijk bij grote hoeveelheden prednison)
 • Onrustig en gejaagd gevoel psychische bijwerkingen (somberheid of psychose; voornamelijk als u hier al mee bekend bent)
 • Minder spierkracht in armen of benen

Maakt u zich zorgen over de bijwerkingen? Dan kunt u altijd contact opnemen met uw behandelaar.

Verhoogde bloedsuikers
Door prednison kunt u ook verhoogde bloedsuikerwaarden krijgen. We raden u aan om uw bloedsuiker wekelijks te laten controleren door de huisarts. Klachten bij een verhoogde bloedsuiker kunnen zijn:

 • Veel plassen
 • Continue dorstgevoel 

Heeft u last van deze klachten? Neem dan contact op met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Andere medicijnen naast prednison
Als u prednison lang gebruikt en veel prednison moet slikken, is de kans op infecties en botontkalking groter. Daarom krijgt u naast prednison, indien nodig andere medicijnen. Deze medicijnen maken de kans op infecties en botontkalking kleiner.

De medicijnen die u kunt krijgen zijn:

 
Medicijn Soort medicijn Inname
Calcium/vitamine D Botversterker 1x per dag
Alendrolinezuur Botversterker 1x per week
Co-trimoxazol Antibiotica 1x per dag


Stoppen met prednison Gebruikt u langer dan 3 weken prednison? Dan moet u het gebruik langzaam afbouwen. Stop nooit in één keer met het innemen van prednison. Bespreek het stoppen met prednison eerst met uw behandelaar. In één keer stoppen met prednison kan gevaarlijk zijn. Als u prednison slikt maakt uw lichaam zelf namelijk minder corticosteroïden aan. Als u dan plotseling met prednison stopt, kan uw eigen lichaam niet zo snel starten met het aanmaken van corticosteroïden. Er kan dan een tekort aan corticosteroïden in uw lichaam ontstaan. Daarom moet u prednison langzaam afbouwen. Dan krijgt uw lichaam de tijd om weer normaal te gaan werken.

Afbouwen van prednison
Tijdens het afbouwen van prednison bekijken we of de ontsteking genoeg behandeld is. Voor het afbouwen kunt u het afbouwschema in deze folder achteraan gebruiken. Dit is een standaard afbouwschema, maar we kunnen het schema aanpassen aan uw situatie als dat nodig is.

Tussentijdse controles
Tijdens het afbouwen van prednison, bespreken we met u hoe vaak we (telefonisch) contact met u opnemen. Dit hangt af van hoe erg uw bijwerkingen zijn. Bij sommige bijwerkingen is het ook nodig om bloed te prikken. Zo kunnen we zien of de prednison werkt.

Klachten tijdens het afbouwen
Komen uw klachten terug tijdens het afbouwen van prednison? Neem dan de dosering van een week terug op het afbouwschema. Worden uw klachten daardoor weer beter? Probeer dan een week later weer opnieuw af te bouwen. Lukt dit niet? Neem dan contact op met uw behandelaar.

Prednison en immuuntherapie

Kan de behandeling met immuuntherapie doorgaan?
Heeft u ernstige bijwerkingen? En krijgt u daarvoor een hoge dosering prednison? Dan stoppen we (tijdelijk) met uw behandeling met immuuntherapie. Of we opnieuw starten met immuuntherapie, hangt af van de noodzaak om verder te gaan met immuuntherapie. De werking van de immuuntherapie gaat vaak lang door. Het hangt ook af uw bijwerkingen en hoe goed deze herstellen. Het kan beter zijn dat we niet meer beginnen met immuuntherapie. Zijn uw bijwerkingen onder controle? Meestal wordt dan de eerst volgende scan afgewacht. Dan kunnen we met elkaar bespreken of we de immuuntherapie weer kunnen beginnen. We kunnen u geen lagere dosering van immuuntherapie geven. We stoppen de behandeling of we gaan door.

Als de kuur (tijdelijk) gestopt moet worden, krijgt de tumor dan niet de kans om weer te groeien?
We weten niet precies hoe lang immuuntherapie werkt. Wel weten we dat het medicijn nog door blijft werken, ook als het niet meer gegeven wordt. De immuuntherapie versterkt uw eigen immuunsysteem. Dit effect kan nog maanden aanhouden, zelfs als het medicijn weg is uit uw lichaam. Uit onderzoek blijkt dat prednison er niet voor zorgt dat de immuuntherapie niet meer tegen de kanker werkt.

Wanneer contact opnemen?
Komen uw klachten terug bij het afbouwen van prednison?
Heeft u koorts of andere klachten? Neem dan contact met ons op.

Contact

Zijn uw klachten niet spoedeisend?

 • Bel dan: 076-5951006 keuze 2 of 3

Zijn uw klachten spoedeisend/avond/nacht/weekend?

 • Bel dan: 076-5951006 keuze 4

Afbouwschemaschema

Elke week gaat u een stapje lager in de dosering. Waar u begint, hangt af van uw start dosering. Uw arts legt u uit waar u moet beginnen. Dit schema is een leidraad, maar kan afwijken als dat nodig is. Dit bespreekt u met uw arts of verpleegkundig specialist.

Prednison
1x per dag voorkeur in de ochtend in te nemen
Per week 1 stap afbouwen

240mg
200mg
160mg
120mg
100mg
80mg
60mg
40mg
30mg
25mg
20mg
15mg
10mg
5mg
2,5mg
Stop prednison

Bent u gestopt met prednison?
Dan mag u ook stoppen met de calcium, vitamine D en alendroninezuur.

Label