Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Dupuytren
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Dupuytren

Wat is Dupuytren?
De ziekte van Dupuytren is een afwijking in de hand, die wordt veroorzaakt door zogenaamde verbindweefseling (verharding) van het peesblad in de handpalm. Meestal begint het met een knobbel in de handpalm, die soms pijnlijk is. Geleidelijk aan kunnen zich bindweefselstrengen ontwikkelen naar de vingers toe. Door verschrompelen van dit (zieke) bindweefsel kunnen de vingers krom gaan staan. De aangedane vingers zijn dan niet meer volledig te strekken. Vaak komt de afwijking familiair voor.  

Wat kunt u verwachten?
Na een operatie is de buigstand van uw vingers meestal verdwenen. Als de vinger erg krom staat, kan niet worden gegarandeerd dat de vinger weer volledig recht komt. Ondanks de operatieve behandeling kan de ziekte terugkomen, op dezelfde plaats of in andere delen van de hand. Een andere reden om te opereren is het voorkomen van pijnklachten.  

Voor de operatie

 • De opname vindt plaats in dagbehandeling. Voor de ingreep moet u nuchter zijn. Dat houdt in dat u 6 uur voor de operatie niets meer mag eten, drinken of roken! 
 • U heeft eerst nog een Poliklinisch afspraak bij het voorbereidingsplein met de anesthesioloog om de soort anesthesie te bespreken: narcose of alleen armverdoving. 
  De operatie wordt meestal uitgevoerd onder een Plexus block, de zogenaamde armverdoving.  
 • Stoppen met roken, i.v.m. wondgenezing

Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.   

Trombose
Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.  

De operatie
Via 'zigzag huidsneden' worden de bindweefsel- strengen verwijderd, waardoor uw vingers weer volledig kunnen strekken. De wonden worden gehecht en een drukverband wordt aangelegd.  

Na de operatie 

 • De eerste dagen kan uw hand pijnlijk aanvoelen. U mag daarvoor 4 maal daags 1000 mg Paracetamol innemen.  
 • Na de operatie kunt u uw geopereerde hand 7 tot 10 dagen niet normaal gebruiken. (Dit is afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening).  
 • Als u gaat slapen is het belangrijk uw hand op een kussen te leggen (zoals in het ziekenhuis na de operatie ook gebeurt).  
 • U krijgt een controleafspraak mee voor na een paar dagen (of u verwijdert het verband zelf na 5 dagen). Het grote verband wordt dan verwijderd, een klein verbandje wordt aangelegd.
 • U krijgt van uw plastisch chirurg oefeningen uitgelegd.  Maak 10 seconden zo goed mogelijk een vuist en daarna houdt uw hand zo gestrekt mogelijk en houdt deze dan ook 10 tellen vast. Herhaal deze oefening tienmaal achter elkaar, doe dit een aantal (6x) keer per dag.
 • 7 tot 14 dagen later worden op de polikliniek de hechtingen verwijderd en krijgt u verdere instructie voor het oefenen. Massage (met een vettige crème) van het litteken is dan belangrijk om het litteken te versoepelen.
 • Uw hand kan nog lang stijf aanvoelen.
 • Zo nodig krijgt u een verwijzing naar de handtherapeut.

Mogelijke complicaties
Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeding, infectie en vertraagde wondgenezing. Het gevoel in de vingers kan tijdelijk of blijvend gestoord zijn. Een zeldzaam voorkomende complicatie bij handchirurgie is dystrofie (dit is een 'overreactie' van de wondgenezing).

In sommige gevallen is verdere behandeling noodzakelijk.  

Resultaten
Een goede verbetering wordt in alle gevallen bereikt. In het algemeen is het mogelijk de gebogen stand van de vingers volledig te corrigeren. Alleen als de vingergewrichten te lang gebogen hebben gestaan, zijn deze zo verstijfd dat volledig 'rechtmaken' niet meer mogelijk is.  

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie

Label