Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Plastische Chirurgie

Plastische chirurgie houdt zich bezig met het herstellen van vorm en functie van het lichaam. Soms is er iets beschadigd aan uw lichaam en maken we dat opnieuw. Bijvoorbeeld schade die u heeft sinds uw geboorte. Of schade die u pas later heeft gekregen. Niet altijd is er een medische reden voor plastische chirurgie. Dan wilt u iets veranderen aan uw lichaam omdat u dat mooier vindt. Dit noemen we cosmetische chirurgie. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.

Plastische chirurgie kent veel verschillende behandelingen. Ze zijn in te delen in de volgende categorieën:

Algemene plastische chirurgie

Hierbij hoort de zorg die uw zorgverzekering meestal vergoedt. Zoals oorcorrecties (vooral bij kinderen) en borstverkleiningen. Ook het verwijderen van huidkanker of het het herstellen van een litteken vallen hieronder.

Reconstructieve chirurgie

Bij reconstructieve chirurgie herstellen we iets dat is beschadigd. Die beschadiging komt bijvoorbeeld door een ongeluk of doordat er kwaadaardige gezwellen zijn weggehaald. Zo verwijderen we huidkanker, waarbij we ervoor zorgen dat de huid zo mooi mogelijk blijft. Als uw huid (meestal van het gezicht) door de ziekte is beschadigd, dan maken wij dit weer. Daar zijn verschillende manieren voor, en meestal gebruiken we uw eigen weefsel (zoals huid of vet).

Ook hersteloperaties van de borst doen we veel. Op dit moment krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland borstkanker. Bijna altijd betekent dit een grote operatie, waarbij één of allebei de borsten misvormd kunnen raken. Soms moeten één of allebei de borsten zelfs helemaal verwijderd worden.

Steeds vaker zijn de plastisch chirurgen ook al bij de eerste operatie. Wij zorgen ervoor dat de misvorming bij uw borst zo klein mogelijk wordt. Heeft u bij de operatie een wond gekregen? Dan herstellen we die. Het kan ook zijn dat we een heel nieuwe borst voor u maken. Ook daarvoor bestaan er verschillende technieken. Soms maken we de nieuwe borst van uw eigen weefsel (buikhuid en het vetweefsel daaronder). En soms doen we dat met een prothese.

De plastisch chirurgen bespreken uw behandeling met artsen van andere afdelingen. Voor borstkankerpatiënten overleggen we bijvoorbeeld met de oncologisch chirurg, de radiotherapeut, de radioloog, de medisch oncoloog en de patholoog. En voor huidkankerpatiënten werken we samen met dermatologen. Zo krijgt u de beste zorg. Vanaf 2023 is de mogelijkheid voor een reconstructie met lichaamseigen vet te declareren bij de zorgverzekeraar. Onze medisch specialisten zullen dit in de reconstructiegesprekken bespreekbaar maken.

Hand- en polschirurgie

Onze hand- en polschirurgen houden zich bezig met allerlei problemen aan handen en polsen. Denk aan het carpaal tunnelsyndroom, artrose en reuma. Door een behandeling kunt u uw handen weer beter gebruiken. De chirurgen hebben zich gespecialiseerd in sommige behandelingen. Bijvoorbeeld in de behandeling (inclusief naaldmethode) voor de ziekte van Dupuyten.

Ook deze chirurgen overleggen uw behandeling met andere artsen. Dit doen ze in het gezamenlijke ‘handenspreekuur’. Ze bespreken uw situatie met een revalidatiearts, een reumatoloog, een orthopedisch chirurg en een handtherapeut.

Bij sommige operaties krijgt u een verdoving van uw hele arm of gaat u onder narcose. Bij narcose gaat u in een diepe slaap. Maar bij een groot deel van de handoperaties krijgt u alleen maar een plaatselijke verdoving. Deze operaties worden op de polikliniek gedaan.

Cosmetische chirurgie

Bij cosmetische chirurgie veranderen we uw lichaam, omdat u dat mooier vindt. Denk aan behandelingen aan uw borsten, zoals een borstlift (dan worden uw borsten steviger gemaakt) of borstvergroting. Maar ook aan een neuscorrectie, een buikwandcorrectie (bijvoorbeeld wanneer u veel gewicht heeft verloren), een ooglidcorrectie, een wenkbrauwlift of een facelift.

Voor een cosmetische ingreep hoeft u niet doorgestuurd te worden door een arts. U kunt hiervoor direct contact opnemen met onze afdeling.

Zorg speciaal voor u

De plastisch chirurgen van Amphia hebben veel ervaring. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Zo kunnen we met een 3D-camera vooraf onderzoeken wat het verwachte resultaat van uw behandeling zal zijn. Deze techniek gebruiken we bijvoorbeeld bij borstoperaties. Zo kunnen we samen met u kijken welke mogelijkheden er zijn en welke zorg het beste voor u is.

Een dagbehandeling in het Behandelcentrum

Het Behandelcentrum is dé plek in Amphia waar eenvoudige, geplande behandelingen plaatsvinden waarvoor men kort in het ziekenhuis hoeft te verblijven. In deze video nemen we je mee in een dagbehandeling.

Video url

Meer informatie voor u

 • dr. G. Dolmans

  dr. G. Dolmans

  Plastisch-, Reconstructief- en handchirurg

  Plastisch-, Reconstructief- en handchirurgie

 • W.F.A. Kolkman

  W.F.A. Kolkman

  Plastisch-, Reconstructief- en Handchirurg

  Plastische Chirurgie

 • C. Theunissen

  Plastisch-, Reconstructief- en handchirurg

  Plastisch-, Reconstructief- en handchirurgie

 • T. de Wit

  T. de Wit

  Plastisch-, Reconstructief- en Handchirurg

  Plastische Chirurgie

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 23 23

Label