Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Bovenooglid correctie: Plastische Chirurgie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Bovenooglid correctie: Plastische Chirurgie

Waarom een bovenooglid correctie?
Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien.  

Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien.  

Verslapping van de huid van het bovenooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). Soms wordt een bovenooglid- correctie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Voor de operatie 

 • De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Dit gebeurt in het Behandel- centrum plastische chirurgie. U mag dan na een paar uur al weer naar huis.  
 • Gebruik geen make-up, gezichtscrème of oogcrème op de dag van de behandeling.
 • Laat uw sieraden & waardevolle spullen thuis
 • U kunt gewoon eten en drinken.
 • Er wordt ook meestal een medische foto gemaakt. Een voor en na foto van de ogen
 • Daarnaast moet u stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing op kunnen treden.
 • Draagt u contactlenzen, deze voor de ingreep uitdoen.

Gebruikt u bloedverdunners? 
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen. 

Trombose 
Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

De operatie
Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu worden weggehaald. Het grootste deel van het litteken valt in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo'n litteken is nauwelijks zichtbaar.

De operatie duurt ongeveer 45 minuten.  

Na de operatie 

 • Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Er wordt geen verband aangebracht, zodat wassen en douchen mogelijk blijft.  Na een ooglidcorrectie kunt u niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf iemand die u op kan halen.
 • Het verdient aanbeveling om thuis de oogleden de eerste dagen te koelen met een koele washand of een cool bril (deze krijgt u mee na uw behandeling). De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Vermijd tot de hechtingen zijn verwijderd, zoveel mogelijk druk op het gezicht en te bukken. Slapen en liggen kunt u het beste met een extra kussen onder uw hoofd.
 • Na vijf tot zeven dagen worden de hechtingen verwijderd, waarna het litteken eventueel met een zalf of crème kan worden ingesmeerd.  
 • Draagt u contactlenzen deze 1 week na de ingreep pas weer in doen.

Mogelijke complicaties 

Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Geadviseerd wordt om 5 á 10 minuten de bloedingsplaats af te drukken. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten.

Het resultaat
Van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.  

Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.

In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.  

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie

Label