Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
CT onderzoek van de bloedvaten
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

CT onderzoek van de bloedvaten

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van uw bloedvaten. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto's gemaakt met een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen aan de bloedvaten op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

CT-onderzoek Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur.

Met behulp van röntgenstralen meet de scanner de te onderzoeken lichaamsdelen. De informatie van alle gemaakte opnamen worden door de computer verwerkt en omgezet in foto's.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om zich gedeeltelijk uit te kleden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met uw armen langs of boven uw hoofd. De tafel gaat in een ronde opening van de CT-scanner, tot aan de plaats die onderzocht wordt. De radiodiagnostisch laborant vraagt u vervolgens om de adem in te houden.

Met contrastvloeistof
Het kan zijn dat u bij dit onderzoek contrastvloeistof krijgt toegediend. Dit gebeurt door middel van een injectie in de arm. De vloeistof maakt bepaalde lichaamsstructuren zichtbaar op de foto's. De laborant vertelt u hier meer over, als dit voor u van toepassing is. Het onderzoek duurt ongeveer tien tot dertig minuten. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen. 

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.
  • Als u contrastvloeistof heeft gekregen, raden wij u aan veel water te drinken. De vloeistof verdwijnt dan weer snel uit het lichaam.

LET OP!

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
  • ​Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.

Belangrijk

  • Bij dit onderzoek voelt u het aanprikken van de ader.
  • Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
  • ​In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die weer snel voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
  • Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is soms bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek aan.

Voorbereiding
Het is belangrijk dat u op de dag van het onderzoek alleen licht verteerbaar voedsel eet. Dus geen vette of zware maaltijden.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie