Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

CT onderzoek van de dikke darm (virtuele colonscopie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

CT onderzoek van de dikke darm (virtuele colonscopie)

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van uw dikke darm. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden er röntgenfoto's gemaakt met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen in dikke darm (bijvoorbeeld poliepen) op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie)
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur.

Met behulp van röntgenstralen worden foto’s gemaakt van de dikke darm. Deze foto’s worden verwerkt en omgezet in een aantal driedimensionale beelden. Daardoor is het mogelijk om als het ware in de dikke darm te kijken (virtuele coloscopie). Op deze wijze kan de radioloog de wand van de dikke darm goed beoordelen.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om u gedeeltelijk uit te kleden. U mag een T-shirt of hemd aanhouden. U krijgt een speciale broek aan, die ervoor zorgt dat uw onderlichaam bedekt blijft. Vervolgens neemt u plaats op de onderzoekstafel.

Via een slangetje in de anus komt er kooldioxidegas (CO2) in de dikke darm. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en beoordelen. Als er voldoende CO2 in de darm aanwezig is, maakt de laborant de scan.

De CT-scan heeft een grote open ring waarin zich het röntgenapparaat bevindt. Tijdens het maken van de foto’s schuift de onderzoekstafel waarop u ligt langzaam door deze ring.

De radiodiagnostisch laborant vraagt u om de adem in te houden.

Dit onderzoek bestaat uit twee series opnamen: één terwijl u op uw rug ligt en één terwijl u op uw buik ligt.

De totale duur van het onderzoek is 20 tot 25 minuten.

Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van krampen. Om dit zoveel mogelijk te verminderen krijgt u een ontspannend middel (Buscopan®) toegediend. Dit wordt ingespoten via een ader in de arm.

Allergie voor Buscopan
Bent u allergisch voor Buscopan of mag u geen Buscopan gebruiken wegens glaucoom (verhoogde oogboldruk), meldt dit voorafgaand aan het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant.

Met contrastvloeistof
Om bloedvaten  en organen beter zichtbaar te maken wordt er bij een CT-scan soms gebruikgemaakt van contrastvloeistof. Om u deze vloeistof toe te dienen, wordt er door de laborant een infuus geprikt. Tijdens het onderzoek krijgt u door dit infuus contrastvloeistof toegediend.

De laborant vertelt u hier meer over, als dit voor u van toepassing is. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen. 

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. Na het onderzoek kunt u enige tijd last hebben van winderigheid.

Belangrijk

 • De voorbereiding voor dit onderzoek veroorzaakt diarree. De anticonceptiepil kan als gevolg hiervan minder betrouwbaar worden in de betreffende cyclus.
 • De voorbereiding van dit onderzoek vraagt enige inspanning. Twee dagen voor het onderzoek begint u met een dieet. Het is absoluut noodzakelijk om dit dieet precies op te volgen. Alleen dan kan het onderzoek slagen.
 • Bij dit onderzoek voelt u het aanprikken van de ader.
 • Volgt u tijdens het onderzoek de ademinstructies zo goed mogelijk op.
 • Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
 • ​In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die weer snel voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
 • Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is voorafgaand aan de CT-scan bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek aan.

LET OP!

 • Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
 • ​Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.
 • Tijdens het onderzoek krijgt u het middel Buscopan toegediend. Een bijwerking van dit medicijn is wazig zien. Meestal is dit in 1 uur weer voorbij. Neem daarom een begeleider mee die u naar huis kan brengen.

Voorbereiding
Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat uw darmen helemaal schoon zijn. Daarom is het nodig dat u zich goed houdt aan de volgende instructies. Twee dagen voor het onderzoek begint u met een dieet. Bij de balie van de afdeling Radiologie krijgt u een pakket mee met alles wat u daarvoor nodig heeft.

Twee dagen voor het onderzoek
De hele dag niet toegestaan:

volle boter tomaten
volkorenbrood mayonaise
bruin brood (wel wit brood) knoflook
jam mosterd
kaas krenten
cornflakes rauwe groenten
ongeschilde aardappelen ongeschild fruit kiwi

Voor het slapen gaan:
Voeg 110 ml water toe aan een half flesje EZ-CAT® (± 110 ml). Dit mengsel opdrinken.

Een dag vóór het onderzoek
Volg het schema op deze pagina. Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Ontbijt
 • Los de inhoud van het potje magnesiumsulfaat op in een glas water (200 ml), roer zachtjes en drink het glas helemaal leeg. Na ongeveer één tot vijf uur merkt u dat de darmbeweging op gang komt.
 • Nutridrink * of heldere soep, vruchtensap zonder pulp, zwarte koffie of thee, water of limonade van siroop zonder vezeltjes.
 • De rest van het eerste flesje EZ-CAT® (± 110 ml) verdunnen met 110 ml water. Dit mengsel opdrinken.
 • 1 glas water (± 200 ml) met 2 tabletjes Bisacodyl® 5 mg (= Dulcolax®)
 • Zorg dat u twee extra glazen water drinkt vanaf het ontbijt tot aan de lunch.
Lunch
 • Nutridrink * of heldere soep, vruchtensap zonder pulp, zwarte koffie of thee, water of limonade van siroop zonder vezeltjes.
  • Een half flesje EZ-CAT® (± 110 ml) verdunnen met 110 ml water. Dit mengsel opdrinken
13.00 uur 1 glas water (± 200 ml)
14.00 uur 1 glas water (± 200 ml)
15.00 uur 1 glas water (± 200 ml)
16.00 uur 1 glas water (± 200 ml)
17.00 uur
 • Nutridrink of heldere soep, vruchtensap zonder pulp, zwarte koffie of thee.
 • De rest van het tweede flesje EZ-CAT® (± 110 ml) verdunnen met 110 ml water. Dit mengsel opdrinken.
18.00 uur Los de inhoud van het potje magnesiumsulfaat op in een glas water (200 ml), roer zachtjes en drink het glas helemaal leeg.
19.00 uur 1 glas water (± 200 ml)
20.00 uur 1 glas water (± 200 ml) met 2 tabletjes Bisacodyl® 5 mg (= Dulcolax®)
21.00 uur 1 glas water (± 200 ml)
Na 21.00 uur Niet meer drinken, eten en roken!

Toelichting*
Nutridrink is een vloeibare dieetvoeding die veel energie bevat. Het geeft een verzadigd gevoel. Het wordt geleverd in pakjes van 200 ml. U kunt deze vloeibare dieetvoeding naar eigen keuze als aanvulling gebruiken. Het is verkrijgbaar bij de apotheek (dit wordt niet vergoed). Naast het merk Nutridrink kunt u ook de merken Meritene en Tonexis gebruiken.

De dag van het onderzoek
Nuchter blijven tot het onderzoek. Uw gebruikelijke medicijnen kunt u ook nu gewoon innemen.

Uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek op de vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd op onze locatie Molengracht.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label