Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
CT onderzoek van de thorax
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

CT onderzoek van de thorax

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van uw thorax (borstkas). Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden er röntgenfoto's gemaakt met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen aan of in de thorax op te sporen of uit te sluten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

CT-onderzoek
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur. Met behulp van röntgenstralen meet de scanner de te onderzoeken lichaamsdelen.

De informatie van alle gemaakte opnamen wordt door de computer verwerkt en omgezet in foto's.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om zich gedeeltelijk uit te kleden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met uw armen langs uw hoofd. De tafel wordt door de ronde opening van de CT-scanner geschoven, tot aan de te onderzoeken plaats. De radiodiagnostisch laborant vraagt u om de adem in te houden. Hij vertelt u hier meer over voordat het onderzoek begint.

Met contrastvloeistof
Het kan zijn dat u bij dit onderzoek contrastvloeistof krijgt toegediend. Dit gebeurt door een injectie in de arm. De vloeistof maakt bepaalde lichaamsstructuren beter zichtbaar op de foto's. De radiodiagnostisch laborant vertelt u hier meer over, als dit voor u van toepassing is. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen. De totale duur van het onderzoek ligt tussen de 10 en 35 minuten.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.
  • Als u contrastvloeistof heeft gekregen, raden wij u aan veel water te drinken. De vloeistof gaat dan weer snel weg uit het lichaam.
LET OP!
  • Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant

 

Belangrijk

  • De meeste mensen vinden dit onderzoek niet pijnlijk of vervelend. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.
  • Volgt u de ademinstructies zo goed mogelijk op.
  • Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
  • In zeldzame gevallen kan het gebruikte contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die snel weer voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
  • Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is soms bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit bloedonderzoek dan aan.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie