Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
CT onderzoek van het hart
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

CT onderzoek van het hart

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van het hart. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek maken we röntgenfoto's met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen van het hart op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een CT-onderzoek?
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur.


Met behulp van röntgenstralen meet de scanner uw hart. De informatie van alle gemaakte opnamen worden door de computer verwerkt en omgezet in foto's.

Voorbereiding
Op de dag van het onderzoek mag u lichte maaltijden gebruiken. Heldere dranken (water, appelsap, enzovoorts) mag u gewoon drinken. Drinkt u geen koffie, thee of koolzuurhoudende dranken. Neem gewoon uw medicijnen in.

Het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de röntgenafdeling. Wij verzoeken u om ongeveer 15 minuten voor het afgesproken tijdstip aanwezig te zijn. Dit is om er voor te zorgen dat we rustig aan het onderzoek kunnen beginnen en om de hartslag te verlagen.

Afhankelijk van uw hartslag krijgt u van uw cardioloog medicijnen (bètablokkers) voorgeschreven. Deze medicijnen kunt u op recept afhalen bij de apotheek. Tijdens het onderzoek wordt er ook nog naar uw hartslag gekeken en afhankelijk daarvan kan het zo zijn dat er (ook nog) bètablokkers via een infuus worden toegediend.

De radiodiagnostisch laborant vraagt u om u gedeeltelijk uit te kleden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met uw armen langs uw hoofd. Om uw hartritme te volgen plaatsen we stickers op uw borst. Deze zijn verbonden met het ECG-apparaat. De radiodiagnostisch laborant vertelt u hoe het onderzoek verdergaat en oefent met u de ademhalingsinstructies. Het is belangrijk dat u tijdens het scannen 10 seconden lang uw adem inhoudt en helemaal stil blijft liggen. Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de bloedvaten krijgt u, in sommige gevallen, een nitrotabletje onder de tong.

Met contrastvloeistof
U krijgt bij dit onderzoek contrastvloeistof toegediend. Dit gebeurt door middel van een injectie in de arm. De vloeistof maakt de bloedvaten goed zichtbaar op de foto's. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen.

De tafel wordt door de ronde opening van de CT-scanner geschoven. De radiodiagnostisch laborant maakt eerst een aantal proefscans om de apparatuur goed in te stellen. Dit geeft u de gelegenheid om alvast te wennen aan de ademhalingsinstructies. Probeert u zich zoveel mogelijk te ontspannen.

Hoe lang duurt het onderzoek?
De totale duur van het onderzoek ligt tussen de 15 en 30 minuten.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.
  • Als u contrastvloeistof heeft gekregen, raden wij u aan veel water te drinken. De vloeistof gaat dan weer snel weg uit het lichaam.

LET OP!

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
  • Als u overgevoelig bent voor geneesmiddelen of jodium, vertel dit dan voor het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant.
  • Niet alle informatie in deze folder is voor u van toepassing tijdens het onderzoek.

Belangrijk

  • De meeste mensen vinden dit onderzoek niet pijnlijk of vervelend. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.
  • Volgt u de ademinstructies zo goed mogelijk op.
  • Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
  • In zeldzame gevallen kan het gebruikte contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die snel weer voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
  • Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is soms bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek dan aan.​

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer lezen over het hartcentrum bij Amphia?

Ga naar Het Hartcentrum

Meer lezen over radiologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie