Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Het inbrengen van een arm Port-A-Cath (arm-PAC)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Het inbrengen van een arm Port-A-Cath (arm-PAC)

Waarom dit onderzoek?
Uw behandelend arts heeft een behandeling voorgeschreven waarbij regelmatig geneesmiddelen of andere vloeistoffen rechtstreeks in uw bloedbaan moeten worden toegediend. Samen met uw arts of verpleegkundige heeft u gekozen voor een Arm Port-a-Cath (PAC) Systeem. U krijgt binnenkort dit systeem ingebracht op de afdeling Radiologie. Een radioloog voert het onderzoek uit samen met radiodiagnostisch laboranten.

In deze folder vindt u informatie die algemene vragen over dit toegangssysteem beantwoordt.

Wat zijn de Arm PAC veneuze toegangssystemen?
De Arm PAC Systemen worden “implanteerbare toegangssystemen” genoemd omdat zij geheel onder de huid worden geplaatst, op een gemakkelijk bereikbare, maar onopvallende plaats op uw arm. Toegang tot dit systeem wordt verkregen met een speciale naald waarmee geneesmiddelen en vloeistoffen rechtstreeks in uw bloedbaan kunnen worden ingebracht.

De systemen bestaan uit drie delen:

  • De poort: een kleine, metalen kamer, van boven afgedicht met een septum vervaardigd van zelf afdichtend silicone.
  • De catheter: een dunne, flexibele buis.
  • De catheterconnector:  een onderdeel dat de catheter met de poort verbindt.

 

Voorbereiding bij plaatsen arm-PAC
Voordat de arm-PAC geplaatst wordt, krijgt u in de andere arm een infuus met antibiotica. Dit doen we om infecties zoveel mogelijk tegen te gaan.

Het onderzoek
De procedure gebeurt op de afdeling Radiologie, op de interventiekamer. Op de dag dat de arm-PAC wordt ingebracht is het verstandig om ruim zittende bovenkleding te dragen. Tijdens het inbrengen van de arm-PAC ligt u op uw rug op een bed met uw ene arm naast uw lichaam en de arm waar de arm-PAC geplaatst wordt in een hoek van 90 graden op een armsteun. De radiodiagnostisch laborant vraagt u om uw bovenkleding uit te doen. Een hemd of BH mag u aanhouden. Het inbrengen van de arm-PAC gebeurt op een steriele manier. Dit betekent dat de radioloog en de radiodiagnostisch laboranten beschermende kleding dragen. Een groot deel van uw lichaam dekken we af met doeken. Met behulp van een echoapparaat zoekt de radioloog het bloedvat in de bovenarm op. Dit kan rechts of links zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Op de plaats waar de arts aanprikt wordt u eerst verdoofd. Nadat de verdoving is ingewerkt wordt de katheter ingebracht. U merkt dit wel, maar het is niet pijnlijk. Vervolgens wordt de poort ingebracht en gekoppeld aan de katheter. Voor de poort wordt een kleine opening gemaakt om hem in te kunnen brengen. Wanneer alles op zijn plaats ligt worden de openingen gesloten met hechtdraad en een hechtpleister.

 

Het totale onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek
Na het plaatsen van de arm-PAC krijgt u, wanneer hij niet direct gebruikt hoeft te worden, een drukverband om.
Verder krijgt u van de radiodiagnostisch laborant een kaartje mee met gegevens over de arm-PAC en een controle afspraak voor ongeveer 7 tot 10 dagen na het plaatsen van de arm-PAC. Het is belangrijk dat u dit kaartje bij u draagt, zolang u de arm-PAC heeft.

 

Belangrijk
Verzorging van de arm-PAC

Uw toegangssysteem heeft na gebruik minimale verzorging nodig, omdat het geheel onder de huid is geïmplanteerd. U ontvangt specifieke instructies van uw arts. Enkele algemene richtlijnen worden hieronder beschreven.

Reinigen van de plaats
Als er geen naald is aangebracht, heeft het poortgebied slechts minimale verzorging nodig en kunt u zich normaal wassen en baden. Wanneer er een naald is aangebracht zijn de naald en de injectieplaats door een verband bedekt. Hierdoor zit de naald vast en blijft het gebied schoon. Het verband moet schoon en droog worden gehouden. U moet de injectie plaats van de naald en het poortgebied regelmatig inspecteren. Als het lijkt of de poort is verplaatst of als u zwelling, kneuzing, roodheid of pijnlijkheid ondervindt, neem dan contact op met uw arts.

Spoelen van de systemen
De systemen moeten met een heparineoplossing worden gespoeld om te voorkomen dat zich bloedklonten in de katheter vormen. Hierdoor ontstaat wat men gewoonlijk een heparineslot noemt. Het wordt aanbevolen om het systeem na een infusie of injectie en om de vier weken wanneer hij niet wordt gebruikt, te spoelen. Dit gebeurt op de dagbehandeling van de oncologie, wanneer u een infusie krijgt, of door de thuiszorg (De thuiszorg wordt aangevraagd door de oncologie).

Wat mag wel met de arm-PAC?

  • In principe kunt u alles doen wat uw lichaam toelaat. U moet wel overmatige en/of langdurig herhaalde bewegingen voorkomen.

Wat mag niet met de arm-PAC?

  • Bloed afnemen uit de arm waarin de arm-PAC is geplaatst (dus uit een andere ader van deze arm) mag wel, als de stuwband lager geplaatst wordt dan de arm-PAC (onder de elleboog).
  • Het meten van bloeddruk aan de arm waarin de arm-PAC is geplaatst.

Vragen?

Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de afdeling radiologie (interventie) via 076-5951086. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Meer lezen over oncologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Oncologisch Centrum

Label