Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Mammografie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Mammografie

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een röntgenonderzoek van uw borsten (mammografie). Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van de radioloog.

Wat is een mammografie? 
'Mamma' betekent borst en 'grafie' betekent afbeelding. Bij dit onderzoek worden met behulp van een röntgenapparaat foto's gemaakt van de borsten.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant, vraagt u om uw bovenlichaam te ontbloten. Voor het maken van de foto wordt uw borst tussen twee kunststofplaten gelegd. De bovenste plaat wordt op de borst gedrukt. Dit is nodig om goede foto's te krijgen. De druk op uw borst kan vervelend en pijnlijk zijn, maar het maken van de foto duurt slechts enkele seconden. U krijgt van de radiodiagnostisch laborant instructies over het aannemen van de juiste houding.

Na het maken van de foto's kunt u zich aankleden. We vragen u om even te wachten in de wachtkamer. De radioloog beoordeelt ondertussen de foto's. Bij onvoldoende informatie, kan een extra opname en/of aanvullend echo-onderzoek van de borsten nodig zijn. Dat gebeurt meestal aansluitend in de echokamer. In totaal duurt het onderzoek 20 à 30 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

LET OP!
Bent u (mogelijk) zwanger, dan kan dit onderzoek niet plaatsvinden. Neem in dit geval eerst contact op met uw behandelend arts.

 Belangrijk

  • Het bovenlichaam niet met bodylotion insmeren. Dit belemmert het maken van foto's.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label