Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

MRI galwegen lever en of alvleesklier
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MRI galwegen lever en of alvleesklier

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek van uw galwegen, lever en/of alvleesklier. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen in uw galwegen, lever en of alvleesklier aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een MRI?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.Bij een MRI worden met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Voorbereiding

 • Wilt u zo vriendelijk zijn de MRI-vragenlijst goed door te lezen en in te vullen? Klik hier voor de MRI-vragenlijst. Neem deze mee op de dag van het onderzoek.
 • Het is ook mogelijk om via “mijn Amphia” een vragenlijst voor de MRI in te vullen. Dit kan vanaf 21 dagen voor het MRI-onderzoek. Als u dit heeft gedaan hoeft u geen papieren vragenlijst mee te nemen.
 • Als u er moeite mee heeft om in een nauwe ruimte te liggen, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Wij houden hier dan zoveel mogelijk rekening mee.
 • Zorg ervoor dat u 4 uur vóór het onderzoek niets meer heeft gegeten of gedronken

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om zich voor dit onderzoek uit te kleden. U mag een pyjama of joggingbroek ZONDER RITSEN/ KNOOPJES of RINGETJES en shirt ZONDER METAAL meebrengen om aan te trekken. U ligt op uw rug op een onderzoekstafel met een band /antenne om uw buik heen. U krijgt een koptelefoon, oordopjes en een belletje in de hand. Tijdens het onderzoek kunt u het belletje gebruiken om contact op te nemen met de radiodiagnostisch laborant. Vervolgens wordt u in een tunnel geschoven. Tijdens het onderzoek hoort u een sterk kloppend en/of brommend geluid. De laborant praat tijdens het onderzoek met u via de koptelefoon. Hij of zij zal u telkens vragen om gedurende ongeveer vijftien seconden de adem in te houden. Hierover krijgt u duidelijke instructies.

Bij een aantal onderzoeken van de lever/alvleesklier zal er contrastmiddel worden toegediend. Dit contrastmiddel wordt toegediend door middel van een infuus die u voor het onderzoek krijgt. Na het onderzoek wordt het infuus uit uw arm verwijderd. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u goed stil blijft liggen.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten. U mag ook weer alles eten en drinken.

Belangrijk

 • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd.
 • Het magneetveld beschadigt of trekt een aantal zaken aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, piercings, sleutels, haarspeldjes, mobiel, gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. Uw kleedkamer kan afgesloten worden.
 • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
 • Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
 • Indien u een pruik draagt, kunt u een andere hoofdbedekking ter vervanging mee nemen.
 • Het is beter dat u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
 • Draagt u een glucose meter/ glucose sensor pleister (bv. Freestyle Libre)? Zo ja, dan dient deze verwijderd te worden. U kunt bij het maken van de afspraak aangeven, wanneer de pleister gewisseld moet worden. Wij proberen daar rekening mee te houden.
 • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
 • Een gebitsprothese dient verwijderd te worden als u een onderzoek krijgt van uw hoofd, hals of nek. Een magnetisch klikgebit dient ALTIJD verwijderd te worden. Vullingen en/of kronen, niet-verwijderbare onder delen van een beugel en GOUDEN (trouw) ringen die niet af kunnen, zijn geen bezwaar.
LET OP! U dient 15 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Vul de vragenlijst in

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek. U vult de vragenlijst digitaal in via mijnAmphia.

Heeft u geen mijnAmphia? U kunt de vragenlijst ook zelf printen. Neem deze dan mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label