Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
MRI van de baarmoeder en of baarmoederhals
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MRI van de baarmoeder en of baarmoederhals

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek van de baarmoeder (uterus) en/of baarmoederhals (cervix). Dit is besproken met uw behandelend arts. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen aan de baarmoeder en/of aan de baarmoederhals aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een MRI?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI worden met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Het weefsel in het lichaam reageert hier tijdelijk op door een signaal af te geven. Een spoel/antenne vangt deze signalen op en zet dit om in beelden.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om zich voor dit onderzoek uit te kleden. U mag een pyjama of joggingbroek ZONDER RITSEN/ KNOOPJES OF RINGETJES en shirt ZONDER METAAL meebrengen om aan te trekken. U wordt gevraagd om op uw rug op de onderzoekstafel te gaan liggen. Om de signalen van uw lichaam op te vangen, krijgt u een spoel/ antenne (plastic mat) op uw buik.

U krijgt u een belletje in de hand waarmee u de radiodiagnostisch laborant kunt contacteren tijdens het onderzoek. Ook krijgt u een koptelefoon op en mag u naar muziek luisteren. U kunt hiervoor zelf een CD meebrengen. Vervolgens wordt u in de tunnel geschoven. Tijdens de MRI-scan hoort u veel lawaai, een kloppend en indringend geluid dat telkens een aantal minuten duurt. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen. Soms krijgt u via een injectie in de arm een contrastmiddel toegediend. U merkt daar verder niets van.

Het totale onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

Belangrijk

 • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd.
 • Het magneetveld beschadigt of trekt een aantal zaken aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, piercings, sleutels, haarspeldjes, gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. Uw kleedkamer kan afgesloten worden.
 • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
 • Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
 • Indien u een pruik draagt, kunt u een andere hoofdbedekking ter vervanging mee nemen.
 • Het is belangrijk dat u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
 • Een magnetisch klikgebit dient ALTIJD verwijderd te worden. Vullingen en/of kronen, niet-verwijderbare onder delen van een beugel en GOUDEN (trouw) ringen die niet af kunnen, zijn geen bezwaar.
 • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.

Voorbereiding

 • Voor het onderzoek van de baarmoederhals kan het zijn dat u gel via de vagina ingebracht krijgt. De radiodiagnostisch laborant informeert u hierover en brengt deze dan bij u in met een spuit op de onderzoekstafel. Eventueel kunt u ook zelf de gel inbrengen. Deze gel maakt het mogelijk om de baarmoederhals goed van andere weefsels te onderscheiden. U krijgt van ons een inlegverband om de gel na het onderzoek op te kunnen vangen. U kunt ook zelf een inlegverband meenemen als u dat prettiger vindt.
 • Als u er moeite mee heeft om in een nauwe ruimte te liggen, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Wij houden hier dan zoveel mogelijk rekening mee.
 • Wilt u zo vriendelijk zijn de vragenlijst op de laatste pagina van deze folder goed door te lezen en in te vullen? Neem deze mee op de dag van het onderzoek.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

LET OP!
U dient 15 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn. Dit in verband met het doornemen van de vragenlijst en de strakke planning van de MRI.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek.

Deze krijgt u van ons of print u zelf uit. En neemt deze mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie