Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
MRI van de prostaat
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MRI van de prostaat

U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek van de prostaat. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen in de prostaat aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een MRI van de prostaat?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI maken we met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden van de prostaat. Het weefsel in het lichaam reageert hier tijdelijk op door een signaal af te geven.

Een spoel/antenne vangt deze signalen op en zet dit om in beelden.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek dient u zich uit te kleden. U mag wel een pyjama of joggingbroek ZONDER RITSEN of RINGETJES/ KNOOPJES en een shirt ZONDER METAAL meebrengen om aan te trekken.

U ligt op een onderzoektafel en krijgt een band/ antenne over uw buik heen. De tafel wordt tijdens het onderzoek in een tunnel geschoven. Via een injectie in de arm krijgt u een middel (Buscopan) dat uw darmbeweging tijdelijk vermindert en darmkrampen tegengaat.

Daarnaast is het mogelijk dat u ook een contrastmiddel toegediend krijgt. Tijdens het onderzoek hoort u een sterk kloppend en/of brommend geluid. Ter afleiding kunt u naar muziek luisteren. U mag zelf een cd meebrengen.

Tijdens het onderzoek heeft u een belletje om contact op te nemen met de radiodiagnostisch laborant. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen. Het hele onderzoek duurt (zonder de voorbereidingstijd) ongeveer veertig minuten.

Belangrijk

 • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd.
 • Het magneetveld beschadigt of trekt een aantal zaken aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, piercings, sleutels, haarspeldjes, gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. Uw kleedkamer kan afgesloten worden.
 • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
 • Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
 • Indien u een pruik draagt, kunt u een andere hoofdbedekking ter vervanging mee nemen.
 • Het is belangrijk dat u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
 • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
 • Een magnetisch klikgebit dient ALTIJD verwijderd te worden.
 • Vullingen en/of kronen, niet-verwijderbare onder delen van een beugel en GOUDEN (trouw) ringen die niet af kunnen, zijn geen bezwaar.

Voorbereiding

 • Wilt u zo vriendelijk zijn de vragenlijst op de laatste pagina van deze folder goed door te lezen en in te vullen? Neem deze mee op de dag van het onderzoek.
 • Als u er moeite mee heeft om in een nauwe ruimte te liggen, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Wij houden hier dan zoveel mogelijk rekening mee.
 • Voor dit onderzoek geldt verder geen specifieke voorbereiding.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

LET OP!
U dient 15 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn. Dit in verband met het doornemen van de vragenlijst en de strakke planning van de MRI.

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek.

Deze krijgt u van ons of print u zelf uit. En neemt deze mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie