Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

MRI van het hart (MRI-cardio)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MRI van het hart (MRI-cardio)

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek van het hart (MRI-cardio). Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen in bepaalde weefsels aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het MRI-onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een MRI?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI worden met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Voorbereiding

 • De volgende medicijnen mogen op de dag vóór het onderzoek tot en met de dag ná het onderzoek niet ingenomen worden: Persantin®, Asasantin® en Dipyridamol®
 • 24 uur vóór het onderzoek en ook op de onderzoeksdag zelf mag u géén koffie, thee, chocolade, cola, banaan of energiedranken gebruiken. Alle andere dranken zijn wel toegestaan.
 • Op de ochtend van het onderzoek mag u gewoon ontbijten. Als uw onderzoek ‘s middags is, mag u ook gewoon lunchen. Ook hierbij geldt: géén koffie, thee, chocolade, cola, banaan of energiedranken gebruiken.
 • Bent u CARA patiënt (chronische bronchitis, astma of longemfyseem) en gebruikt u inhalatiemedicijnen, dan verzoeken wij u deze mee te nemen.
 • Wilt u zo vriendelijk zijn de MRI-vragenlijst goed door te lezen en in te vullen?Klik hier voor de MRI-vragenlijst. Neem deze mee op de dag van het onderzoek.
 • Het is ook mogelijk om via “mijn Amphia” een vragenlijst voor de MRI in te vullen. Dit kan vanaf 21 dagen voor het MRI-onderzoek. Als u dit heeft gedaan hoeft u geen papieren vragenlijst mee te nemen.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om zich uit te kleden. U mag een pyjama of joggingbroek ZONDER RITSEN, KNOOPJES OF METALEN RINGETJES en shirt ZONDER METAAL meebrengen om aan te trekken. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met een band/ antenne over uw borst en buik. U krijgt een koptelefoon op, oordoppen in en een belletje in de hand. De tafel wordt in de tunnel geschoven. Bij het MRI-onderzoek van het hart is het noodzakelijk om de hartslag te meten. Daarom plakken we plakkers op uw borst.

Tijdens het maken van de opnamen (1 opname duurt 5 à 15 seconden) krijgt u meerdere malen ademinstructies. Dit gebeurt via de hoofdtelefoon. Tijdens het onderzoek kunt u het belletje gebruiken om contact op te nemen met de laborant. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen. U krijgt via een injectie in de arm een contrastmiddel toegediend. U merkt daar verder niets van. Het totale onderzoek duurt ongeveer 45 à 60 minuten.

Belangrijk

 • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD gescand als deze voor MRI is goedgekeurd.
 • Het magneetveld beschadigt of trekt een aantal zaken aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, piercings, mobiel, sleutels, haarspeldjes, gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. De kleedkamer kan afgesloten worden.
 • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
 • Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
 • Indien u een pruik draagt, kunt u een andere hoofdbedekking ter vervanging mee nemen.
 • Het is belangrijk dat u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
 • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
 • Draagt u een glucose meter/ glucose sensor pleister (bv. Freestyle Libre)? Zo ja, dan dient deze verwijderd te worden. U kunt bij het maken van de afspraak aangeven, wanneer de pleister gewisseld moet worden. Wij proberen daar rekening mee te houden.
 • Vullingen en/of kronen, niet-verwijderbare onderdelen van een beugel en GOUDEN (trouw)ringen die niet af kunnen zijn geen bezwaar.
 • Een magnetisch klikgebit dient u ALTIJD te verwijderen.

De onderstaande informatie is alleen voor u van toepassing als dit is aangekruist:

O: Op verzoek van uw behandelend arts wordt uw MRI onderzoek uitgebreid met het toedienen van een medicatie (Adenosine®) :

 • Adenosine® zorgt voor een kunstmatige inspanning van het hart. Dit geeft extra informatie over de doorbloeding van de hartspier.
 • Er worden twee infusen geprikt; voor toediening van contrastvloeistof en voor toediening van de medicatie Adenosine®. Tijdens het onderzoek wordt een aantal keer de bloeddruk gemeten. Daarom krijgt u vanaf het begin van het onderzoek een bloeddrukband om de bovenarm.
 • Tijdens de toediening van de medicatie kunt u last krijgen van: warmtegevoel, pijnlijk gevoel in nek of schouder, kortademigheid, druk op de borst. Deze klachten ervaart u alleen tijdens de toediening van de medicatie. Dit duurt maximaal vijf minuten. De klachten verdwijnen vrijwel meteen bij het stoppen van de toediening.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.

LET OP!
U dient 15 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn. Dit in verband met het doornemen van de vragenlijst en de strakke planning van de MRI.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Vul de vragenlijst in

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek. U vult de vragenlijst digitaal in via mijnAmphia.

Heeft u geen mijnAmphia? U kunt de vragenlijst ook zelf printen. Neem deze dan mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label