Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Polyartritis
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Polyartritis

Wat is polyartritis?
Polyartritis is een aandoening die gepaard gaat met chronische ontstekingen van meer dan 4 gewrichten. Hoe polyartritis ontstaat is niet bekend. Wel is bekend dat de oorzaak een samenspel is van meerdere factoren.

Diagnose
De zorgverlener stelt vragen om uw klachtenpatroon in beeld te brengen. Bij lichamelijk onderzoek let de zorgverlener op ontstoken gewrichten. Ter ondersteuning van het lichamelijk onderzoek vindt er bloedonderzoek plaats om te zien of er ontsteking in het bloed zit. Daarnaast worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt om te kijken of er al sprake is van gewrichtsschade door ontstekingen.

Klachten:

  • Pijn en stijfheid in en rond de gewrichten
  • Zwelling van de gewrichten

Behandeling De oorzaak van polyartritis is niet bekend. Een tijdige behandeling kan het ziekteproces afremmen. Tegenwoordig begint de behandeling met medicijnen zo vroeg mogelijk. Daarmee worden de ontstekingen zo vroeg mogelijk afgeremd en worden beschadigingen van uw gewrichten voorkomen. U krijgt vaak een combinatie van verschillende medicijnen voorgeschreven. Het gaat vooral om ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), ontstekingsremmers (DMARD's) en vormen van Prednison.

Wat kunt u zelf doen?

  • Om de pijn wat te verlichten kunt u de volgende leefregels toepassen:
  • Koude/ijspakking bij zwelling van een gewricht
  • Warmte en ontspanning kan minder pijn geven rondom de gewrichten, vermindert met name de stijfheid en pijn van de pezen en spieren 
  • In beweging blijven
  • Regelmatig van houding veranderen
  • Zorg voor goede balans tussen inspanning en rust nemen
  • Gewrichtsbesparend bezig zijn, voorkomen van langdurige en zware belasting van de gewrichten
  • Afleiding zoeken kan de pijn enigszins doen afzwakken.

Prognose
Polyartritis verloopt bij iedereen verschillend. De klachten kunnen wisselend aanwezig zijn.

Deze folder bevat algemene informatie en is bedoeld om u een globaal beeld te geven van de zorg en voorlichting die u kunt verwachten. In uw situatie kunnen echter andere adviezen of procedures van toepassing zijn. Deze folder is dan ook alleen een aanvulling op de specifieke (mondelinge) voorlichting van uw specialist of behandelaar.

Tot slot
Zijn uw problemen of vragen niet dringend? Overleg deze dan met uw zorgverlener tijdens uw controlebezoek aan de polikliniek.

Vragen?
Wij helpen u graag. Bij voorkeur stelt u uw vragen via ons patientenportaal. Op mijnAmphia leest u meer over het patiëntenportaal mijnAmphia.

Bereikbaarheid poli
De polikliniek is op werkdagen telefonisch bereikbaar via (076) 595 10 42 (van 8.00 tot 13:00 uur en van 13:30-16.30 uur).

Meer lezen over reumatologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Reumatologie

Label