Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Vaginale afscheiding en schimmelinfectie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Vaginale afscheiding en schimmelinfectie

Vaginale afscheiding
Vaginale afscheiding komt zeer veel voor en elke vrouw heeft er minstens één maal in haar leven last van. Normale afscheiding is wit van kleur, bij het opdrogen in uw ondergoed wordt de kleur wat geelgroen. De hoeveelheid afscheiding verandert tijdens de menstruatiecyclus. Door de geslachtshormonen neemt de hoeveelheid rondom de eisprong duidelijk toe en is vóór de menstruatie weer minder. Ook bij vermoeidheid en door spanningen neemt de hoeveelheid afscheiding toe. U heeft daar meestal geen last van.

Hoe ontstaat abnormale afscheiding?
De afscheiding kan toenemen door een ontsteking van de vagina, de schaamlippen of de baarmoeder. U krijgt zo'n ontsteking als de natuurlijke weerstand in de vagina vermindert, bijvoorbeeld door ziekte, oververmoeidheid of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Ook na de overgang neemt de natuurlijke weerstand af en heeft u meer kans op een ontsteking. De ziektekiemen (die normaal ook, in geringe mate, in de vagina aanwezig zijn), gaan zich dan sterk vermeerderen en er ontstaat een ontsteking. De afscheiding neemt toe, wordt anders van kleur en ruikt onaangenaam. Daarnaast krijgt u meestal ook andere klachten zoals jeuk of een pijnlijk en branderig gevoel in de vagina en aan de schaamlippen.

Andere oorzaken van abnormale afscheiding
Andere oorzaken van abnormale vaginale afscheiding zijn:

 • Een ectropion.
 • Een dunne vaginawand.
 • Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).
 • Ectropion
  Een ectropion van de baarmoeder is een normaal verschijnsel bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Door de geslachtshormonen gaat het slijmvlies van de baarmoederhals uitgroeien naar de baarmoedermond. Bij een inwendig onderzoek ziet de gynaecoloog dan een rode plek rondom de ingang van de baarmoederhals. Zo'n ectropion wordt vaak een 'wondje' aan de baarmoedermond genoemd, maar dat is het niet. Meestal veroorzaakt een ectropion geen klachten. Soms krijgt u last van slijmerige afscheiding en wat bloedverlies na het vrijen. Alleen als u deze klach- ten heeft, is het nodig het ectropion te behandelen. Dit kan eenvoudig gebeuren door wegvriezen. Deze wegvriesbehandeling vindt plaats op de polikliniek gynaecologie en is absoluut pijnloos. Het enige nadeel is dat u ongeveer twee weken lang extra veel afscheiding heeft.
 • Dunne vaginawand
  Na de overgang wordt de wand van de vagina veel dunner. Hierdoor kunt u last krijgen van afscheiding, een branderig gevoel in de vagina en pijn bij het vrijen. Als pijn bij het vrijen de enige klacht is, kunt u een glijmiddel gebruiken. Bij elke drogist of apotheek kunt u dat kopen. Heeft u ook andere klachten dan krijgt u een behandeling met het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Er zijn drie mogelijkheden. U krijgt tabletten die u moet innemen of u krijgt tabletten of een crème die u in de vagina moet brengen.
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen
  ​Onder seksueel overdraagbare aandoeningen vallen:
  -   Trichomonasinfectie.
  -   Gardnerella-infectie.
  -   Herpes.
  -   Gonorroe.
  -   Chlamydia-infectie.
  -   Syfilis.
  Vraag gerust naar de brochure over SOA. Deze brochure is verkrijgbaar op de polikliniek Gynaecologie.

Het onderzoek
Om vast te stellen wat de oorzaak van de afscheiding is, verricht de gynaecoloog een inwendig onderzoek door het inbrengen van een speculum in de vagina. Als u zich goed ontspant, is dit niet pijnlijk.

De gynaecoloog kan nu de vagina en de baarmoederhals goed bekijken en wat afscheiding wegnemen voor onderzoek. Soms is tijdens het inwendig onderzoek al duidelijk wat de oorzaak is van de afscheiding. Meestal bekijkt de gynaecoloog echter wat afscheiding onder de microscoop. In een aantal gevallen is het nodig wat afscheiding op te sturen naar een laboratorium. Daar wordt een kweek gemaakt en wordt gekeken welke ziektekiemen de oorzaak zijn van de afscheiding. De uitslag van het microscopisch onderzoek is direct bekend, de uitslag van een kweek duurt enkele dagen.

Schimmelinfectie
Schimmels komen in geringe mate voor in de vagina. U merkt daar niets van. Onder bepaalde omstandigheden breiden de schimmels zich sterk uit en ontstaat er een infectie. Bijvoorbeeld als u zwanger bent en dan vooral in de laatste maanden of als u suikerziekte heeft. Ook wanneer u bepaalde geneesmiddelen gebruikt, zoals antibiotica. Als u een schimmelinfectie heeft, krijgt u erge jeuk en een branderig gevoel in de vagina en in de ingang van de vagina. Door de infectie kan het vrijen pijnlijk zijn. De hoeveelheid afscheiding blijft meestal hetzelfde en ruikt niet. Een schimmelinfectie gaat in de meeste gevallen snel over. De behandeling is één capsule die u met water inneemt of vaginale tabletten of vaginale crème. Een schimmelinfectie wordt zelden door het vrijen overgebracht. Alleen als de infecties steeds terugkeren, is het nodig dat ook uw partner wordt behandeld.

Afscheiding:
een probleem voor twee? Hoewel uw partner meestal zelf geen klachten heeft, speelt hij wel een belangrijke rol bij het ontstaan van een ontsteking van de vagina. Dezelfde ziektekiemen die bij u de ontsteking veroorzaken, zitten bij uw partner vaak onder de voorhuid van de penis, in de urinebuis of in de prostaat. Bij het vrijen komen deze ziektekiemen in de vagina. Als de natuurlijke weerstand daar is afgenomen, kan er een ontsteking ontstaan. Omgekeerd is het ook mogelijk dat u tijdens het vrijen uw partner besmet. Er ontstaat een pingpongeffect: u besmet uw partner, die er geen last van heeft, de ontsteking wordt alleen bij u behandeld en na het vrijen krijgt u opnieuw een ontsteking. Afdoende behandeling is alleen mogelijk als u én uw partner behandeld worden.

Kuur afmaken
Als de behandeling bestaat uit een geneesmiddelenkuur van een aantal dagen, dan moet u die kuur volledig afmaken. Als u eerder stopt, bijvoorbeeld omdat u geen last meer heeft, is de kans groot dat de ontsteking/infectie weer terugkomt. Wanneer uw partner een kuur volgt, moet hij ook de kuur afmaken. Als één van u beiden eerder stopt, is het risico groot dat de ontsteking/infectie na het vrijen bij de ander weer terugkomt.

Tips om abnormale afscheiding en schimmelinfectie te voorkomen
Wat kunt u zelf doen?

 • Droog de ingang van de vagina goed, na het wassen of zwemmen.
 • Blijf na het zwemmen niet rondlopen in een nat badpak. Dat vergroot de kans op irritatie van de vagina-ingang.
 • Katoenen onderbroeken ventileren het beste en dat vermindert kans op een ontsteking.
 • Draag geen strakke panty of broek, dit bevordert een schimmelinfectie.
 • Als u na de ontlasting uw billen afveegt, doe dat dan van voren naar achteren. Anders veegt u de restjes ontlasting in de vagina.
 • Slechte hygiëne van uw partner kan de oorzaak zijn van uw ontsteking. Als de penis van uw partner geïrriteerd is, kan hij beter tijdelijk condooms gebruiken.
 • Als u een abnormale afscheiding heeft, is het beter tijdelijk niet te vrijen. In ieder geval totdat de gynaecoloog heeft vastgesteld wat de oorzaak is.

Vragen?
Als u na het lezen nog vragen heeft, bespreek deze dan gerust met uw gynaecoloog. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (076) 595 10 03

Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

Ga naar afdeling Gynaecologie

Label