Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Medicatierobot in Amphia is de eerste in de wereld met deze werkwijze
Aanmaakdatum:

Medicatierobot in Amphia is de eerste in de wereld met deze werkwijze

De klinische farmacie maakt sinds dit jaar gebruik van een medicatierobot. Dit is een automatisch verpakkings- en distributiesysteem voor medicijnen. Hiermee zijn we één van de eerste in Nederland die de robot gebruiken, maar de manier hoe we dit in Amphia gebruiken, is uniek wereldwijd. In fases zullen alle verpleegafdelingen binnen Amphia voorzien worden van medicatie samengesteld door de medicatierobot.

Voordelen
De medicatierobot draagt bij aan het verbeteren van de medicatieveiligheid. Ook zorgt het ervoor dat dat de kwaliteit van de medicatietoediening geoptimaliseerd wordt. Verder verkleint het de voorraad van medicijnen op de afdeling en worden er minder medicijnen (ongebruikt) weggegooid.

Uniek systeem
Dat medicatie zo specifiek per patiënt wordt samengesteld en uitgevoerd door een robot is uniek. Amphia is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat dit op deze manier met een robot regelt. Amphia fungeert hier als voorbeeld voor andere ziekenhuizen.

Als eerste wereldwijd
Het maakt het wereldwijd zo uniek omdat het logistiek distributiesysteem bestaat uit een geautomatiseerd magazijn én een medicatierobot die gekoppeld is met ons buizenpostsysteem. Door het buizenpostsysteem wordt de medicatie direct vanuit de medicatierobot verstuurd naar de juiste afdeling.

Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat?

Apotheker Chris legt dit uit in de video.

Video url

Wat is klinische farmacie?

De afdeling klinische farmacie is verantwoordelijk voor de medicijnen van patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Zij zorgen ervoor dat de verpleegafdelingen de medicijnen krijgen voor de patiënten. Vanaf 2023 werkt de afdeling klinische farmacie met een medicatierobot.

Label