Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uitkomst extern onderzoek Gedragscode Medische Hulpmiddelen: maatregelen worden genomen
Aanmaakdatum:

Uitkomst extern onderzoek Gedragscode Medische Hulpmiddelen: maatregelen worden genomen

Stichting Amphia en het Medisch Specialistisch Bedrijf Amphia (MSB-A) nemen maatregelen in reactie op niet vooraf gemelde en goedgekeurde ontvangen gelden door medisch specialisten in het kader van de gedragscode medische hulpmiddelen. Kwaliteit van patiëntenzorg is altijd gewaarborgd.

Amphia in berichtgeving NOS/ Nieuwsuur
NOS/ Nieuwsuur hebben op het gebied van cardiologie in 2022 onderzoek gedaan naar hoe de gedragscode medische hulpmiddelen in de periode 2019 t/m 2021 in ziekenhuizen wordt toegepast. De gedragscode medische hulpmiddelen schrijft onder andere voor dat de zorgprofessional bepaalde nevenactiviteiten op het gebied van wetenschap, onderwijs en advies vooraf meldt aan het bestuur of aantoonbaar toestemming daarvoor krijgt en dat dit in het transparantieregister is opgegeven.

Extern onderzoek
Naar aanleiding van de bevindingen van NOS/ Nieuwsuur uit 2022 hebben Amphia en MSB-A een onafhankelijk extern onderzoeksbureau (Ernest & Young) feitenonderzoek laten uitvoeren. EY onderzocht de nevenactiviteiten en de daarmee verband houdende organisatie en geldstromen van de in Amphia werkzame cardiologen. Dit onderzoek bestond uit documentatieresearch en interviews met alle betrokkenen waaronder alle cardiologen, bestuurders, inkoop en wetenschapsorganisatie.

Uitkomst onderzoek
Uit dit onderzoek van EY is gebleken dat door de vakgroep cardiologie niet alle ontvangen neveninkomsten en nevenactiviteiten zijn gemeld bij het bestuur. Ook bleek dat niet alle ontvangen gelden opgegeven zijn in het transparantieregister en dat er door individuele cardiologen te hoge uurtarieven zijn gehanteerd. Hiermee heeft de vakgroep zich niet gehouden aan interne afspraken en aan de landelijke gedragscode. De vakgroep cardiologie neemt zijn verantwoordelijkheid hiervoor. Tot slot is geconstateerd dat de interne monitoring verbeterd moet worden. De besturen van Amphia en het MSB-A nemen deze kwestie zeer serieus en keuren het gebeurde af. Ook de vakgroep cardiologie zelf keurt het gebeurde af.

Veilige zorg
De Raad van Bestuur en het MSB-A-bestuur hebben geen aanwijzingen dat de veiligheid en de kwaliteit van de patiëntenzorg in het geding is geweest. Verder hebben de besturen geen indicatie dat er sprake is geweest van beïnvloeding op het inkoopproces.

Maatregelen
De Raad van Bestuur en het MSB-A-bestuur nemen gepaste maatregelen om de integriteit, juridische en ethische normen in de toekomst te kunnen handhaven. De procedures en controlemechanismen worden ziekenhuisbreed aangescherpt. Er worden stappen gezet om de organisatie van wetenschap te centraliseren. Verder zullen onterecht ontvangen betalingen, waaronder te hoog berekende uurtarieven, worden gecorrigeerd en zal Amphia de recent door NVZ en FMS opgestelde Handreiking Governance financiële relaties zorgprofessionals en industrie toepassen.

Wetenschap, onderwijs en onderzoek in Amphia
Amphia is een topklinisch ziekenhuis met een academisch profiel voor zorg, onderwijs en onderzoek. De wetenschappelijke inzet van Amphia stelt ons in staat onze zorg steeds weer te verbeteren. Als niet-academisch ziekenhuis wordt Amphia echter niet standaard door de overheid gefinancierd voor haar wetenschappelijke activiteiten. Dit is anders dan bij academische ziekenhuizen.

Wetenschappelijk onderzoek in Amphia drijft primair op de motivatie van artsen en verpleegkundigen, die naast hun dagelijkse werkzaamheden onderzoek verrichten. De financiering hiervoor gebeurt bijvoorbeeld via landelijke of Europese subsidies of via commerciële partijen.

Meer nieuws lezen?

Ga naar nieuws

Label