Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gastroscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gastroscopie

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een gastroscopie. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u hiervoor dient te treffen. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.

Wat is een gastroscopie?
Door middel van een gastroscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (gastroscoop). Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is.

Het onderzoek:
Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (gastroscoop). De scoop is 8 mm dik, u houdt dus voldoende ruimte over om normaal te kunnen ademen. U krijgt als voorbereiding op het maagonderzoek een drankje met antischuim. Dit voorkomt schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Daarna wordt met een spray uw keel verdoofd waardoor u een brok in de keel gevoel krijgt en slikken wat moeilijker gaat. Dit is slechts een gevoel. Deze verdoving vermindert het kokhalsreflex. De werking hiervan is ongeveer een half uur na het onderzoek volledig uitgewerkt. Hierdoor mag u tot een half uur na het onderzoek niets eten of drinken. Na afloop van het onderzoek kunt u een 'rauw gevoel' in uw keel ervaren.

Gedurende het maagonderzoek krijgt u een ring tussen uw tanden om de gastroscoop te beschermen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De arts brengt de gastroscoop in uw keel en vraagt u te slikken. Via uw slokdarm gaat de scoop naar uw maag. Via de scoop wordt lucht ingeblazen. Dit is nodig om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te laten ontplooien en goed te kunnen bekijken. Dit kan een drukkend gevoel in de maagstreek veroorzaken. Mocht u boeren moeten laten tijdens het onderzoek dan is dat heel gewoon. Het zal u alleen maar opluchten. Er kan een stukje weefsel worden weggenomen (biopt) voor onderzoek, dit is pijnloos. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Voorbereiding onderzoek:
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm en maag leeg zijn.

Tot 6 uur voor het onderzoek mag u een lichte maaltijd eten, daarna niet meer eten. Lichte maaltijd: Maximaal 2 beschuitjes of 1 witte boterham met jam of suiker en dun margarine of halvarine. Een glas melk en koffie met melk en suiker is toegestaan. Verder heldere dranken zoals hieronder staat beschreven.
Tot 3 uur voor het onderzoek mag u heldere dranken drinken, daarna niet meer drinken Heldere dranken zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken zoals: Water, aanmaaklimonade (geen rode), heldere frisdrank zonder koolzuur zoals Crystal Clear, DubbelFriss, heldere bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen zonder vruchtvlees zoals appelsap en wit druivensap, thee en heldere isotone sportdranken.

Medicatie wel of niet innemen?
Stop nooit op eigen initiatief met uw medicatie, overleg hierover altijd met uw arts

  • Gebruikt u medicatie? Overleg dan met uw arts of u deze mag blijven gebruiken en of u deze op de ochtend van het onderzoek wel of niet mag innemen met een slokje water.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw arts of u deze mag blijven gebruiken.
  • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw arts of en hoe u het gebruik van tabletten of insulinedosering moet aanpassen. De dag van het onderzoek: U meldt zich bij het Endoscopiecentrum aan de Molengracht route 47. U wordt dan verzocht plaats te nemen in de ontvangstruimte die u op de aanmeldzuil ziet verschijnen. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopie-assistent en naar de onderzoekskamer gebracht.

Aandachtpunten: 

  • Uw (eventuele) medicatie kunt u innemen na afloop van het onderzoek nadat de verdoving van uw keel is uitgewerkt (1/2 uur) 
  • Tijdens het onderzoek kunt u het beste makkelijk zittende kleding dragen. 
  • Gelieve géén lippenstift op te doen.

Na afloop
Wanneer de keel verdoofd is, verslikt u zich eerder dan anders. Daarom moet u een half uur wachten met eten of drinken. U kunt hierna het beste beginnen met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u verder gewoon eten en drinken.

De uitslag
U krijgt na het onderzoek een voorlopige uitslag. Mocht er materiaal (weefsel) bij u zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen eer de uitslag daarvan bekend is. Zowel de definitieve uitslag van het onderzoek, als van het afgenomen materiaal, hoort u:

  • Als u via de huisarts bent verwezen, hoort u de definitieve uitslag via uw huisarts.
  • Als u via de specialist bent verwezen, hoort u de definitieve uitslag op de polikliniek.
  • Als u bent opgenomen, hoort u de definitieve uitslag van uw behandelend arts.

Mogelijke complicaties
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 0,2% van het aantal onderzoeken).

Wanneer contact opnemen?
Als u na het onderzoek last krijgt van buikpijn en dit niet na een paar uur verdwijnt, neem dan contact op met het Endoscopiecentrum. T (076) 595 5071
 

Telefoon buiten kantooruren
Bij eventuele complicaties kunt u buiten kantooruren bellen met het algemene nummer van het ziekenhuis en vragen naar de Spoedeisende Hulp: T (076) 595 50 00.

Vragen?
Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met het Endoscopiecentrum. T (076) 595 5071

Tot slot
Mocht u verhinderd zijn, geeft u dit dan minimaal 48 uur van tevoren door aan het Endoscopiecentrum. Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken!

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label