Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Mortuarium

Een patiënt die in het ziekenhuis overlijdt, wordt overgebracht naar het mortuarium. Dit is de plaats waar het lichaam van de persoon die overleden is wordt bewaard. Cura Mortu Orum Mortuariabeheer leidt het mortuarium van Amphia op de locatie Molengracht. Hier wordt 24 uur per dag verzorging geboden die nodig is als iemand is overleden.

Wat gebeurt er na een overlijden?
Wanneer iemand is overleden, vult de arts overlijdenspapieren in. Dat doet hij bij het schouwen van de overleden persoon. Dan wordt gekeken hoe iemand is overleden. En in wat voor situatie dat is gebeurd. Daarna wordt de overleden persoon naar het mortuarium gebracht.

Verblijf in het mortuarium
Elke overledene verblijft voor kortere of langere tijd in het mortuarium van Amphia. De familie of vrienden van de overleden persoon schakelen een begrafenisbedrijf in. In overleg met dit bedrijf wordt de persoon die overleden is overgebracht naar een begrafeniscentrum. In het mortuarium bij Amphia is opbaring (de overledene mooi aankleden en neerleggen in een kist voor afscheid) niet mogelijk.

Geen verzorging gewenst?
Misschien wenst u dat de noodzakelijke zorg in het mortuarium niet wordt uitgevoerd? Vanwege het geloof of andere persoonlijke redenen. Dan kunt u dit direct na het overlijden doorgeven aan de verpleegkundige.

Specifieke situatie of wensen?

Na het overlijden zijn een aantal zaken belangrijk. Zoals:

  • Het doen van autopsie. Dit is een onderzoek naar de oorzaak van het overlijden.
  • Bekijken of er (misschien) sprake is van een niet-natuurlijke dood. Bijvoorbeeld als iemand is overleden na een ongeluk of door geweld.
  • Bekijken of de overledene donor is.
  • Bekijken of u het lichaam aan de wetenschap beschikbaar wil stellen.

Voor deze situaties krijgt u van de arts, verpleegkundige of mortuariumbeheerder tijdens een gesprek meer informatie.

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(0345) 580 770

Label