Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

MS centrum

Het MS centrum van Amphia heeft het advies van de COVID-19 vaccinaties verwerkt. Bent u MS patiënt bij ons? Lees hier het advies (versie oktober 2023). 

Heeft u multiple sclerose (MS)? Of wordt er gedacht dat u MS heeft? Met een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist kunt u terecht bij het MS centrum Breda. Het MS centrum is een onderdeel van de afdeling Neurologie.  

Wat is MS?

MS is een ziekte in uw hersenen en ruggenmerg. De hersenen en ruggenmerg samen noemen we het centrale zenuwstelsel. Bij MS ontstaan er ontstekingen in uw centrale zenuwstelsel. Dat komt niet door bacteriën of virussen, maar door het eigen afweersysteem van uw lichaam. Het is nog niet duidelijk waarom het afweersysteem het zenuwstelsel aanvalt. Ook lijkt de manier waarop dat bij MS gebeurt, tussen patiënten te verschillen. Het woord ‘sclerose’ slaat op de littekens die tijdens de ziekte ontstaan. ‘Multiple’ slaat op ‘meerdere’: u krijgt littekens op meerdere plekken in uw zenuwstelsel.

Klachten
De plaats in het zenuwstelsel waar de ontstekingsreactie zit, bepaalt welke klachten er ontstaan. Als de ontsteking in een gebied zit met functies die in het dagelijks leven van belang zijn, kan er uitval van die functies ontstaan. Zo een MS aanval wordt ook ‘schub’ genoemd. Deze ontstekingsreacties worden in beeld gebracht met een MRI-scan van de hersenen en het ruggenmerg. 

MS is nog niet te genezen. Wel kunnen we MS steeds beter behandelen. De ontwikkelingen hier in gaan enorm snel. Daardoor kunnen we de ziekte steeds meer onderdrukken, waardoor u minder last heeft van de ziekte. In de behandelingen van MS proberen we:

  • Het optreden van onstekingen te voorkomen. 
  • Te zorgen dat u minder last heeft van de ziekte.

Hiervoor werken we samen met een multidisciplinair team. Dit team bestaat onder andere uit neurologen, twee verpleegkundig specialisten, continentieverpleegkundigen, een gynaecoloog, een revalidatiearts en onderzoeksverpleegkundigen.

We richten ons ook op het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek.

Bepalen of u MS heeft

Het stellen van de diagnose MS is niet altijd eenvoudig. Dit komt doordat er geen speciale test is waar de diagnose MS mee kan worden gesteld. Er kunnen veel verschillende verschijnselen zijn. De neuroloog luistert daarom aandachtig naar uw klachten, voert lichamelijk onderzoek uit en doet aanvullend onderzoek zoals een MRI-scan en ruggenprik. Om de diagnose te kunnen stellen zijn er internationale criteria opgesteld.

MRI scan

Stamceltransplantatie en MS
De afgelopen periode zijn er bij het MS centrum veel vragen gekomen over de stamceltransplantatie voor mensen met Multiple Sclerose.

Standpunt NVN over stamceltherapie bij MS
Vanuit de werkgroep MS en het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie is een standpunt opgesteld met betrekking tot stamceltherapie bij Multiple Sclerose (MS). Het standpunt kan functioneren als houvast voor neurologen bij vragen van patiënten.

Kijk voor informatie op de site van de NVN: https://www.neurologie.nl/vereniging/organisatie/de-nvn/

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 30 78
Topzorg

Label