Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Pathologie

Pathologie is het medisch specialisme dat stukjes weefsel en cellen bewerkt en onder de microscoop onderzoekt. We doen tot wel 45.000 onderzoeken per jaar. Zo kunnen we nagaan of u een bepaalde ziekte heeft. Dit doen we op verzoek van medisch specialisten uit het ziekenhuis of huisartsen uit de regio. De patholoog bespreekt zijn bevindingen met de specialisten die betrokken zijn bij uw behandeling.

Verschillende soorten onderzoeken

Cytologisch onderzoek

Hierbij bestudeert de patholoog losse cellen, zoals uw buikvocht of urine. Met een uitstrijkje van de baarmoederhals kan de patholoog baarmoederhalskanker opsporen.

Histologisch onderzoek

Hierbij onderzoekt de patholoog kleine stukjes weefsel (biopten) van bijvoorbeeld de maag, de borst of de huid. Hij kan onder andere bepalen of een verwijderde moedervlek goedaardig of kwaadaardig is. Naast histologisch onderzoek doen wij ook immunologisch en moleculair onderzoek. Hiermee kunnen we een specifiekere diagnose stellen en een behandeling bieden die beter aansluit.

Sectieonderzoek

Indien nodig onderzoeken de pathologen ook overleden personen in het mortuarium. Dit noemen we sectie, autopsie of obductie. Dit kan nodig zijn om de doodsoorzaak te bepalen of om te weten hoe erg de ziekte was en hoe deze verlopen is. Soms is sectie nodig om te onderzoeken of de behandeling effect heeft gehad. Daarnaast kan sectie uitgevoerd worden om medisch advies aan familieleden te geven.

Zorgpartners

Bent u verwijzer en op zoek naar informatie over diagnostiek?

Ga naar Diagnostiek
Onderzoek

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 30 33

Label