Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Onderzoek en behandeling kaakklachten
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Onderzoek en behandeling kaakklachten

Onderzoek kaakklachten
Tijdens het eerste consult bij de tandarts-gnatholoog zal er, na een uitgebreide anamnese een onderzoek worden gedaan. Er zal in de mond gekeken worden en de kaakgewrichten en de spieren van kaak, hoofd en nek zullen worden onderzocht. Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt.

Behandeling

  • Oefeningen: u krijgt oefeningen en adviezen om de kaak ontspannen te houden, veelal wordt een fysiotherapeut ingeschakeld waar u instructies krijgt hoe u de mond goed kunt gebruiken en ontspannen. Vaak krijgt u oefeningen om thuis zelf pijnlijke kauwspieren los te masseren. Verder bekijkt de fysiotherapeut of er een verband is tussen bijvoorbeeld nekklachten en TMD. 
  • Spalk: een spalk of opbeetplaat voor de kaak wordt vaak gemaakt om de krachten in de kaak goed te verdelen en de kaak rust te geven en wordt over het algemeen in de nacht gedragen. Bij gebitsslijtage wordt een splint gedragen om het gebit te beschermen. 
  • Psychologische hulp: parafuncties worden doorgaans verergerd door stress. Soms kan het nodig zijn dat de psycholoog u leert hoe u met uw stress kunt omgaan, zodat de negatieve gevolgen ervan worden voorkomen of beperkt. Ook kan de psycholoog methoden geven om te leren ontspannen in geval van overmatig klemmen of knarsen. 
  • Botox: soms wordt er door de kaakchirurg botox in overbelaste spieren gespoten.
  •  (Kijk)operatie: een operatie van de kaakgewrichten bij TMD wordt slechts zelden uitgevoerd vanwege de slechte voorspelbaarheid van deze behandeling. Soms is het mogelijk dat de kaakchirurg via een kijkoperatie het gewricht nauwkeurig bekijkt en/of schoonspoelt.
  • Eigen inzet: wie u ook gaat behandelen, uw eigen medewerking is het belangrijkste. Succes is alleen mogelijk als u de gegeven adviezen en instructies zorgvuldig naleeft en de oefeningen regelmatig doet.

Meer lezen over bijzondere tandheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Label