
Centrum Bijzondere Tandheelkunde
U komt bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) als u een verwijzing heeft van uw behandelend tandarts, kaakchirurg of huisarts. Het CBT biedt tandheelkundige hulp aan patiënten bij wie behandelingen in de ‘normale’ tandartspraktijk niet (meer) mogelijk zijn.
U kunt terecht bij het CBT met bijvoorbeeld:
- Problemen met een gebitsprothese door bijvoorbeeld sterk geslonken kaken, een lastige verhouding tussen de boven- en onderkaak of een sterke neiging tot kokhalzen.
- Moeilijkheden met het bewegen van de kaak, bijvoorbeeld door pijn in het kaakgewricht, de kauwspieren of door het ‘knappen’ of blokkeren van het kaakgewricht.
- Emotionele problemen, bijvoorbeeld extreme angst voor de tandarts of verstandelijke en lichamelijke handicaps.
- Slaapproblemen, problemen door snurken en OSAS.
- Ernstige aangeboren afwijkingen, zoals groeistoornissen, verhemeltespleten (open verhemelte), afwijkingen van het tandglazuur of het ontbreken van tanden en kiezen door een erfelijke oorzaak.
- Ernstige afwijkingen na bijvoorbeeld een kaakbreuk, ander letsel of een operatie van de kaak of het aangezicht.
- De behandeling van de gevolgen van bestralingen of medische aandoeningen die het gebit (kunnen) schaden.
- Het treffen van extra (voorzorgs)maatregelen bij de voorbereiding van bijvoorbeeld een bestralingsbehandeling. Dergelijke behandelingen vereisen vaak een perfect gezonde mond.
Samenwerkingen
Het CBT werkt nauw samen met de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie en de mondhygiënistes van Amphia. Omdat de problemen soms verder reiken dan alleen de mond en het gebit, kan een klinisch psycholoog meewerken aan de behandeling. Ook kunnen andere zorgverleners worden betrokken bij de behandeling. U kunt hierbij denken aan de fysiotherapeut, de orthodontist, de longarts, de kno-arts en de neuroloog.
Meer informatie voor u
-
- Ga naar onze folder: Centrum Bijzondere Tandheelkunde
-
U vindt meer informatie in onze folders:
- Medische vragenlijst vanaf 18 jaar
- Ademhalingsoefening
- Implantaten reinigen
- Antistollingsmedicatie
- Paniekaanvallen en angst
- Spanningstechniek
- Stappenplan bij naaldangst
Meer nuttige informatie leest u op de volgende websites:
-
We informeren u graag over de toegangstijd en de wachttijd voor de afdeling Oogheelkunde via onze wachttijden-pagina. Deze tijden zijn een momentopname en daardoor een indicatie. Er kunnen ook veranderingen zijn door bijvoorbeeld spoedzorg, speciale zorg, een second opinion of uw voorkeur voor een specialist.
-
Uw eigen tandarts, kaakchirurg of huisarts kan bij het CBT vragen om een second opinion of een extra advies. Dit gebeurt altijd via een verwijsbrief. Ook werkt onze afdeling vaak in opdracht van zorgverzekeraars voor een onafhankelijke, gespecialiseerde second opinion. Hiervoor krijgt u zelf van uw zorgverzekeraar een oproep om naar ons centrum te komen.