Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Reinigen implantaten, prothese, spalk en MRA
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Reinigen implantaten, prothese, spalk en MRA

Waarom is reinigen belangrijk?
Door de drukknoppen, steg en de prothese goed te reinigen vermindert u de kans op het verliezen van implantaten. Een van de oorzaken daarvan is namelijk ontsteking van het tandvlees. Hier krijgt u last van als er langdurig tandplaque aanwezig is op de implantaten. Deze plaque bestaat uit vele soorten bacteriën die het tandvlees irriteren. De ophoping van de tandplaque kunt u voorkomen door de implantaten twee tot drie keer  per dag goed schoon te maken met een zachte elektrische- of handtandenborstel. Gebruik daarnaast een rager onder brug en steg.

Bij de eerste behandeling na het plaatsen van de prothese geeft de behandelaar instructies over de beste reinigingsmethode voor uw constructie.

Hoe reinigt u de prothese?

  • Poets de prothese minstens twee keer per dag met een protheseborstel. Dit is een borstel met harde en lange haren zodat u overal goed bij kunt komen. LET OP: Gebruik de protheseborstel niet in de mond!
  • Neem de prothese bij het poetsen altijd uit de mond zodat u ook goed de binnenkant kunt reinigen.
  • Gebruik nooit te heet of kokend water, dan zal de prothese vervormen.
  • Gebruik bij het poetsen geen tandpasta maar vloeibare zeep, groene zeep of Ecosym gel. In deze producten zitten geen schurende deeltjes die de prothese kunnen beschadigen.
  • Leg de prothese eenmaal in de twee weken een hele nacht in een bakje met voor de helft witte natuurazijn en de helft water of in de Ecosym forte. Gebruik geen Steradent voor de reiniging. Dit middel beschadigt de kunststof van de prothese aan.
  • Overbelasting is een tweede oorzaak voor het verliezen van de implantaten. Neem daarom ’s nachts de prothese uit. Zo kan het tandvlees weer goed doorbloed raken en is de kans op overbelasting van de implantaten minder groot.
  • Het verhemelte en het slijmvlies waarop het kunstgebit rust moeten ook gereinigd worden, dit kan met een zachte tandenborstel. Voor de tong kunt u een tongschaper gebruiken.

Reinigen spalk en MRA (mandibulair repositie apparaat)
De spalk of MRA dekt uw tanden en kiezen gedeeltelijk af. Op die plekken kan het gebit zijn zelfreinigende werk niet doen. Daarom is het extra belangrijk uw gebit en tandvlees goed te poetsen. Maak ook het hulpmiddel goed schoon. U kunt dit het beste doen door de spalk of MRA iedere ochtend van binnen en van buiten te borstelen met zachte vloeibare zeep en een zachte tandenborstel of protheseborstel. Wanneer u kalkaanslag ziet, kunt u de spalk of MRA een uurtje in een bakje leggen met  de helft lauw water en de helft natuurazijn.. Gebruik nooit te heet of kokend water, dan kan  uw hulpmiddel vervormen. 

Meer lezen over bijzondere tandheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Label