Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Spalk (opbeetplaat of splint)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Spalk (opbeetplaat of splint)

Als onderdeel van de behandeling is er voor u een spalk vervaardigd.

Doel van de spalk
De spalk heeft een aantal functies.

Als onderdeel van de behandeling is er voor u een spalk voor de kaak vervaardigd.

  1. Het kan u op een eenvoudige wijze, maar vooral ook op een omkeerbare- en niet definitieve manier een andere stand van uw kaken aanbieden. Dit ter controle van de juistheid van de stand voordat er tot het definitief herstel van uw gebit wordt overgegaan.

  2. Het voorkomt het contact tussen de tanden en kiezen in de onder- en bovenkaak. Zo kunnen storende contacten tussen de gebitselementen worden uitgeschakeld en kunnen storende, onbewuste mondgewoontes worden doorbroken. Soms worden patiënten zich ook sneller bewust van deze gewoontes waardoor ze gemakkelijker kunnen worden afgeleerd.

  3. Indien storende gewoontes zoals tandenknarsen niet worden doorbroken, beschermt de splint uw gebit.

  4. Het dragen van een plaatje heeft invloed op uw kauwspieren. Veelal leidt het dragen van de splint tot een ontspanning van de aangezichtsspieren.

  5. Het dragen van de spalk kan ook een ontspannen stand van uw kaakgewricht tot gevolg hebben wat een positief effect kan hebben op klachten uit het gewricht zelf.

Wanneer draagt u de spalk?
Het advies van uw behandelend tandarts betreffende het dragen van de spalk varieert van alleen in de nacht tot beperkte delen van de dag tot dag en nacht. De periode waarover u de plaat moet gebruiken is sterk afhankelijk van de diagnose die bij u is gesteld en het therapeutisch effect. In het algemeen moet u er op rekenen dat de plaat minimaal 3 tot 5 maanden (gedeeltelijk) gedragen moet worden.

De behandelend tandarts zal u instrueren hoe de plaat precies gedragen moet worden en van u wordt verwacht dat u zich nauwkeurig aan deze instructies houdt.

Het onderhoud
Wat het onderhoud betreft, kunt u de splint het best schoonmaken met een tandenborstel of een protheseborstel met water en zeep. Gebruik nooit kokend of te heet water, dan kan de spalk vervormen! Houd u er rekening mee dat uw eigen tanden en kiezen extra goed gereinigd moeten worden om schade aan het gebit door het dragen van de spalk te voorkomen. Met een goede mondhygiëne kunt u de plaat blijven dragen zonder enige schade aan uw gebit.

De spalk is gemaakt van (poly-) meta-methyl-acrylaat. Deze kunststof wordt onder hoge druk verwerkt waardoor deze zo lichaamsvriendelijk mogelijk is.

Mocht u echter bekend zijn met een allergie voor deze stof, dan dient u de behandeld tandarts hierover in te lichten.

Vragen?
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Dan kunt u contact opnemen met onze afdeling telefoonnummer [076] 595 30 42. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 12.30 uur en van 13.30 – 17.00 uur.

Meer lezen over bijzondere tandheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Label