Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Tong- en mondbranden
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Tong- en mondbranden

U heeft last van een branderig gevoel in uw tong en/of mond. Dit wordt tong- en mondbranden genoemd. Deze tekst is bedoeld om antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

Wie hebben er last van?
Tong- en mondbranden is geen zeldzaam verschijnsel. Mensen tussen de veertig en zeventig jaar hebben eerder last van tong- en mondbranden dan jongere mensen. Gebleken is dat vrouwen, vooral na de overgang, vaker deze klacht hebben dan mannen.

Wat zijn de verschijnselen?
Tong- en mondbranden is een onschuldige klacht en wijst in geen geval op kanker. Maar het is wel erg vervelend. Voor sommige mensen vergalt het zelfs alle plezier in het leven. Niet iedereen heeft er op dezelfde manier last van. Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong. Anderen hebben het vooral aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms ook wel in de keel. Veel mensen hebben ook last van een droge mond of hebben juist last van veel speeksel. Soms is ook de smaak veranderd.

Wat is de oorzaak?
In veel gevallen is er geen oorzaak aan te wijzen en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien. Het is zelden of nooit een “hormonenkwestie” of ”iets in het bloed”. Bij veel mensen blijkt het mondbranden begonnen te zijn na een bepaalde gebeurtenis in hun leven of na een medische- of tandheelkundige behandeling. Hoe dat moet worden verklaard is eigenlijk niet duidelijk. Overgevoeligheid voor het kunstgebit of vullingen in kiezen, komt zelden voor. Misschien kunnen bepaalde gewoonten zoals tandenknarsen of tongpersen, wel een rol spelen.

Is er behandeling mogelijk?
Omdat de oorzaak onbekend is, is behandeling moeilijk. Er wordt wel eens gedacht dat spanningen een rol spelen. Wanneer u het gevoel hebt, dat er nare dingen in uw leven zijn gebeurd of nog steeds gebeuren, moet u proberen daar of verandering in aan te brengen, of het voor uzelf aanvaardbaar te maken. Praat daar eens over met uw huisarts of iemand uit uw familie- of vriendenkring die u kunt vertrouwen.

Tot nu toe is niet gebleken dat alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie en accupunctuur een blijvende verbetering van mondbrandklachten geven. Dring in ieder geval niet aan op behandelingen waar uw huisarts, tandarts of specialist niet achter staan.

Uit: Prof. I. v.d. Waal; Mondbranden

Vragen?
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Dan kunt u contact opnemen met onze afdeling telefoonnummer [076] 595 30 42. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 17.00 uur.

Meer lezen over bijzondere tandheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Label