Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Wondbehandeling bij chronisch open wonden
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Wondbehandeling bij chronisch open wonden

Amphia heeft een behandeling van chronische open wonden waarbij we gebruik maken van uw eigen bloed. Na afname van het bloed worden de bloedplaatjes eruit gefilterd en in een lijmnetwerk gegoten. In deze bloedplaatjes bevinden zich de groeifactoren, die de wond een lokale aanzet tot genezing kan geven. Dit gebeurt met het Vivovat-systeem. Patiënten ervaren al na de eerste behandeling veel minder pijn.

Deze behandeltechniek is geschikt voor iedereen bij wie conventionele wondverzorgingsbehandelingen niet genoeg effect hebben. Een chirurg, wond- en decubitusverpleegkundige en perfusionist van Amphia zijn als eerste in Nederland begonnen met deze behandelvorm voor chronische open wonden op het lichaam. Het afgelopen jaar zijn meerdere patiënten met goed resultaat behandeld. Mocht u voor een behandeling in aanmerking komen, krijgt u een afspraak bij de polikliniek Chirurgie.

Behandeling

Voorbereiding
Als u van uw arts hoort dat u voor de Vivostat-behandeling in aanmerking komt, volgt een intake met een chirurg. Houd er rekening mee dat de eerste behandeling één tot twee uur in beslag kan nemen. De twee vervolgbehandelingen duren korter.

Behandeling
Voor de behandeling nemen we bij u 120 ml bloed af. Dit bloed wordt door een speciaal apparaat (het Vivostat-systeem) bewerkt. Het product, wat hieruit gemaakt wordt, bestaat uit bloedplaatjes met groeifactoren en fibrine. Dit middel bevat voldoende materiaal voor in totaal drie behandelingen. Gedurende drie weken brengen we wekelijks een dunne laag op de wond aan. 

Nazorg
Na de behandeling verbinden we de wond. Wij raden u aan de wond zoveel mogelijk met rust te laten. In de meeste gevallen kunt u gewoon naar huis. Een week na de eerste behandeling beoordelen we de wond opnieuw en besluiten we eventueel tot verdere behandeling. Wanneer één cyclus van drie behandelingen niet volstaat, besluiten we eventueel tot een nieuwe reeks behandelingen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de wond- en decubitusconsulent.

Lees meer over de wond- en decubitus consulent

Vaak zien mensen jarenlang geen verbetering in de genezing van een open wond op hun lichaam. Patiënten die zijn behandeld met het Vivostat-systeem ervaren al na de eerste behandeling veel minder pijn. De wond geneest sneller waardoor mensen makkelijker kunnen bewegen. De behandelingen zijn tevens minder intensief en pijnlijk dan de standaard behandelingen.

Wonden van patiënt worden behandeld

Meer informatie voor u

Lees meer over de afdeling Chirurgie via onderstaande knop.

Ga naar afdeling Chirurgie

Label