Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Chronische veneuze insufficiëntie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Chronische veneuze insufficiëntie

Wat is chronisch veneuze insufficiëntie (CVI)?
In ons lichaam wordt het bloed vervoerd via bloedvaten. Zuurstofrijk bloed wordt door slagaderen van het hart naar de weefsels, zoals huid en spieren, vervoerd. Aderen (venen) vervoeren vervolgens het zuurstofarme bloed van de weefsels terug naar het hart. Wanneer de aderen dat niet meer goed doen, spreekt men van veneuze insufficiëntie. Meestal zijn spataderen (abnormaal verwijde aderen) de oorzaak. De spataderen kunnen in de loop van het leven ontstaan door aanleg in de familie, zwangerschappen en / of een trombosebeen.

Welke klachten veroorzaken veneuze insufficiëntie?
Bij veneuze insufficiëntie zijn vaak spataderen aanwezig. Deze kunnen als cosmetisch storende bloedvaatjes of spataderen zichtbaar zijn. Soms zijn de aderen diep in het been aangedaan. Dit is niet zichtbaar. Wanneer de spataderen talrijk en omvangrijk genoeg zijn, ontstaan klachten. Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan een vochtophoping rond de enkels ontstaan. Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt, neemt de vochtophoping in het been toe en kunnen ook andere klachten, zoals eczeem, kleurverandering van de huid en soms zelfs open benen (wonden) ontstaan. De open wonden bevinden zich meestal bij de enkel.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De combinatie van klachten wijst meestal op 'veneuze insufficiëntie'. Bij twijfel kan aanvullend onderzoek uitkomst bieden. Enkele onderzoeken, die regelmatig uitgevoerd worden, zijn de volgende, niet pijnlijke, onderzoeken:

  • Doppleronderzoek van de slagaderen
    Met dit onderzoek kan de bloeddruk in de benen gemeten worden. Hierdoor kan nagegaan worden of de bloedtoevoer in de benen voldoende is.
  • Doppleronderzoek en Duplexonderzoek van de aderen
    Met dit onderzoek wordt de werking van kleppen in de aderen onderzocht en wordt nagegaan of de bloedafvoer probleemloos verloopt.

Wat is de behandeling van CVI?
Bij klachten van veneuze insufficiëntie moet nagegaan worden op welke wijze de bloedafvoer verbeterd kan worden. Soms is het mogelijk om de spataderen te laten opereren, te laseren of weg te laten spuiten (scleroseren). Wanneer hierdoor de afvoer van het bloed verbetert, zullen de klachten verminderen en zullen minder snel 'open benen' ontstaan.

Helaas is het soms niet mogelijk om de spataderen te opereren of te scleroseren (wegspuiten). In dat geval kan de bloedafvoer alleen worden ondersteund door het aanleggen van speciale drukverbanden of therapeutisch elastische kousen. Uw dermatoloog kan u informeren over de mogelijkheden, die bij u aanwezig zijn om de klachten te behandelen.

Wat kunt u zelf nog doen?

  • Beweeg veel (lopen, fietsen, zwemmen) en draag, indien u die voorgeschreven heeft gekregen van uw dermatoloog, uw therapeutisch elastische kous, vooral bij warm weer. Juist op warme dagen is het dragen van de kous het hardst nodig.
  • Voorkom overgewicht.
  • Vermijdt knellende kledingstukken op de benen, zoals strakke broeken, elastische banden en dergelijke. Draag geen schoenen met hoge hakken. Dit verhindert een goede werking van de kuitspieren, waardoor de bloedafvoer uit de benen vermindert.
  • Leg bij langdurig zitten de benen omhoog.

Wat zijn de vooruitzichten?
De chronisch veneuze insufficiëntie is het gevolg van een slechte bloedafvoer in de benen. De afvoer kan met hulpmiddelen verbeterd worden. Volledig herstel is vrijwel nooit mogelijk. Daarom kunnen de klachten in de toekomst opnieuw toenemen of kan opnieuw een “open been” ontstaan. Door het consequent gebruik van therapeutisch elastische kousen kan het ontstaan van nieuwe klachten uitgesteld worden.

Meer lezen over dermatologie in Amphia?

Ga naar afdeling Dermatologie

Label