Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Ditranol behandeling
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Ditranol behandeling

Inleiding
Het Dermatologisch Dagcentrum biedt intensieve behandelingen en behandelcombinaties aan patiënten met een uitgebreide huidaandoening. In deze folder leest u meer over de behandeling met ditranol-crème.

Huidprobleem
Bij psoriasis is er sprake van een verhoogde deling van de opperhuidcellen. Deze versnelde groei gaat gepaard met een ontsteking van de huid, wat rode opgezette plekken met schilfers veroorzaakt. Het doel van de behandeling is het verminderen van het aantal plekken en de omvang van psoriasis.

Ditranol
Ditranol remt de celdeling van de opperhuid en werkt tegen de ontsteking en de celuitrijping van de psoriasisplekken. Hierdoor neemt de psoriasis af en blijft voor kortere of langere tijd weg. Ditranol is in oplopende concentraties verkrijgbaar (van 0,05% tot 3%). Afhankelijk van de reactie van uw huid wordt bepaald welke concentratie en welke inwerktijd nodig is. Regelmatig wordt de concentratie en/of inwerktijd verhoogd omdat gewenning van de huid optreedt en hierdoor het effect van ditranol vermindert. De werking van ditranol is optimaal wanneer er een enigszins irriterend effect optreedt. Dit veroorzaakt een licht branderig gevoel en een minimale roodheid van de huid. Dit is normaal en betekent dat de huid reageert op ditranol.

Bijwerkingen
Irritatie
Een lichte irritatie is normaal. Echter, wanneer er pijn, roodheid of een duidelijk prikkend geïrriteerd gevoel optreedt, is overleg met de verpleegkundige gewenst. Mogelijk wordt de therapie dan voor korte tijd onderbroken en/of wordt een lagere concentratie of inwerktijd gebruikt. Irritatie van ditranol kan lijden tot ontsteking van het bindvlies. Mocht u ditranol in uw ogen krijgen, spoel dit dan uit met warm water.

Verkleuring
Ditranol geeft een bruine verkleuring van de huid nagels en haar. De verkleuring van de huid verdwijnt na enige tijd na het beëindigen van de behandeling. De verkleuring van de nagels zal uitgroeien. Met name bij blond en grijs haar kan verkleuring van de haren optreden. Ditranol geeft een bruine verkleuring in handdoeken, washandjes, kleding en op sanitair en tegels. Vlekken in de handdoeken, washandjes en kleding verdwijnen niet. Als u ingesmeerd bent is het daarom belangrijk dat u de huid goed bedekt houdt, eventueel handschoenen draagt en goed oplet als u ergens plaatsneemt. Het is aan te raden om de dag van behandeling oude of donkere kleding dragen in verband met eventuele restjes ditranol. Verder wordt geadviseerd sanitair en tegels voor het douchen goed nat te maken en na afloop de cabine goed na te spoelen.

Zwangerschap
Veel patiënten van vruchtbare leeftijd zijn behandeld met ditranol en op basis van de ervaringen in het verleden zijn er geen aanwijzingen dat ditranol een negatieve invloed heeft op de zwangerschap of het ongeboren kind. Mocht u echter een kinderwens hebben of zwanger zijn, bespreek dit dan met uw huidarts. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen in overleg met de arts ditranol gebruiken. Vermijd bij het insmeren van de huid wel de borsten en huidcontact met de baby.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Dermatologisch Dagcentrum:
T (0162) 32 70 30
E: dermatologischdagcentrum@amphia.nl

Meer lezen over dermatologie in Amphia?

Ga naar afdeling Dermatologie

Label