Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Epoxy kunsthars
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Epoxy kunsthars

Informatie over allergie

Inleiding
U bent overgevoelig voor de bovenvermelde stof. Ter bevordering van uw genezing en om te voorkomen dat het eczeem (of een andere huidreactie) weer optreedt, ontvangt u hierbij informatie over deze stof. Probeer 'verdachte' voorwerpen te vermijden. Deze lijst dient slechts als leidraad; het is onmogelijk om alle producten aan te geven omdat deze steeds kunnen wisselen van samenstelling.

Algemeen
Epoxyharsen (resines) zijn macromoleculen die verkregen worden door de condensatie van epichloorhydrine en polyfenolen, meestal Bisfenol (schimmeldodend). Met toevoegingen zoals verharders, katalysatoren en weekmakers kunnen ze worden verwerkt tot plastic en lijm. Contactallergiën komen vooral voor tijdens het verwerken van epoxy harsen als het condensatieproces niet voor 100% is afgelopen. Uitgeharde epoxy harsen zijn harde, onoplosbare materialen die niet irriterend en niet allergisch zijn. Hoe lager het moleculair gewicht van een epoxy hars is, hoe groter het allergie-veroorzakend vermogen is.

Gebruik en voorkomen

  • In de elektronindustrie; bijvoorbeeld bij de productie van isolatiemateriaal, elektrische bedrading, weerstanden en elektrische apparatuur. Bij de productie van orthopedische protheses, kunstgebitten, pacemakers en brillen.
  • Bij de productie van gietmallen.
  • Als giet- impregneer- en laminaathars.
  • Als bindmiddel in lijm, bijvoorbeeld metaal-, metaalfolie-, tegel- en houtlijm (meestal twee componentenlijm, maar ook in één componentenlijm) cement.
  • Als bestanddeel van verf- en glansmiddelen, bijv. anti-roest verf voor schepen, tectyl voor auto's, emaillelak, verf voor de metaalcoating, cement en stenen, leerverf en vloercoatings.
  • Bij de productie van glasvezelversterkte plastic onderdelen bij bouwmaterialen.
  • Computerpapier (impregneren).
  • Vullingen en bruggen in tandheelkunde en kunstgebitten.
  • Textielfinish, schoeisel (adhesiva).
  • In immersieolie (laboratorium).

Groepsverwante stoffen
Patiënten die positief reageren op epoxy hars kunnen ook reageren op cresylglycidylether, Bisenfenol A, Epichloorhydrine, diëthylstilboestrol, allyglycidylether.

Epoxy harsen veroorzaken vaak een reactie in het hoofdhals gebied omdat stofdeeltjes via “de lucht”in contact komen met de huid.

Meer lezen over dermatologie in Amphia?

Ga naar afdeling Dermatologie

Label