Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Fotodynamische therapie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Fotodynamische therapie

Inleiding
In overleg met uw behandelend arts is besloten tot fotodynamische therapie (PDT). In deze folder kunt u lezen wat deze behandeling inhoudt. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Wat is fotodynamische therapie?
PDT is een dagbehandeling met een crème met een werkzame stof (aminolevulinezuur). Deze stof wordt actief wanneer het aan het licht van een bepaalde golflengte wordt blootgesteld. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van de combinatie van het aanbrengen van deze crème en een belichting door een rode lamp enkele uren later.

Welke huidaandoeningen worden met PDT behandeld?

  • Actinische keratose;
  • Oppervlakkige of beginnende vormen van huidkanker.

De behandeling
Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich op de polikliniek Dermatologie route 103 op de Molengracht. Houdt u er rekening mee dat de totale behandeling ongeveer 4 uur kan duren.

Voorbereiding

  • Voor de behandeling is geen speciale voorbereiding nodig.
  • U kunt voorafgaand aan de behandeling gewoon eten en drinken.

Verloop van behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd door een assistente. De behandeling bestaat uit twee onderdelen. Tijdens het eerste deel wordt de te behandelen plek ingesmeerd met crème, eventuele korstjes worden eerst verwijderd. Na het opbrengen van de crème wordt de plek lucht- en lichtdicht afgedekt met plastic- en aluminiumfolie.Onder invloed van lucht en licht wordt de crème namelijk afgebroken. De assistente spreekt met u af hoe laat u terug moet zijn op de polikliniek voor de behandeling.

Het tweede deel van de behandeling volgt na ongeveer 3 uur. Dan is er voldoende crème in uw huid opgenomen. U keert op de afgesproken tijd terug naar de polikliniek. De huidafwijking wordt belicht met een intensieve rode lichtbundel. De lamp hangt 5 centimeter boven deze plek. Het intens felle rode licht is niet schadelijk voor de ogen of de omringende huid. Het is niet prettig om lang in het felle licht te kijken. U krijgt daarom een donkere bril op (is op de polikliniek aanwezig) of uw ogen worden afgedekt met aluminiumfolie en een brilletje. Na het aanzetten van de lamp blijft de assistente bij u. Zij informeert regelmatig hoe u de behandeling ervaart.

De behandeling is niet pijnloos. De lamp is warm en geeft een branderig gevoel, alleen op de ingesmeerde plekken. Indien er pijn optreedt, bereikt deze na ongeveer 5 minuten zijn hoogtepunt. Mocht de pijn niet te dragen zijn, meld dit dan aan de assistente. Er zijn verschillende mogelijkheden om de pijn te verlichten.

U bent na ongeveer 8 minuten klaar met de belichting.

De lamp springt vanzelf uit als de behandeling is voltooid. De behandelde plek wordt met een koelzalf ingesmeerd. Daarover wordt een wondpleister geplakt die 24 uur moet blijven zitten. Eventueel krijgt u voor de koelzalf een recept mee. De assistente legt u uit hoelang u de zalf kunt gebruiken.

Afhankelijk van uw aandoening krijgt u een afspraak voor een tweede behandeling. Voor de tweede behandeling smeert u het plekje op de huid iedere dag in met Vaseline om korstvorming te voorkomen.

U krijgt altijd een controle bij de arts zes maanden na uw laatste behandeling, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Deze afspraak maakt u aan de balie.

Na de behandeling
Afhankelijk van de grootte van de behandelde plek kunt u de volgende reacties verwachten:

  • In ieder geval is de plek erg rood, soms met wat zwelling. Het voelt aan als een zonnebrand. Deze kunt u koelen met water of een icepack of de koelzalf (op recept). De huid gaat schilferen en oogt wat grauw.
  • In een enkel geval ontstaan er blaartjes of donkerrode plekken. Ook dit mag u koelen en behandelen met de zalf.

Deze reacties verdwijnen meestal binnen 2 weken. We adviseren u om de plek uit het zonlicht te houden.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Dermatologie:

T (076) 595 30 20

Meer lezen over dermatologie in Amphia?

Ga naar afdeling Dermatologie

Label