Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Lichttherapie PUVA-behandeling
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Lichttherapie PUVA-behandeling

Inleiding
U komt binnenkort naar de afdeling Lichttherapie, vanwege een huidprobleem. Uw therapie bestaat uit PUVA-belichtingen.

PUVA-behandeling
Bij een PUVA-behandeling wordt de huid enkele malen per week blootgesteld aan ultraviolet licht. Door dit licht worden de celdeling en het afweersysteem in de huid beïnvloed. Uiteindelijk zullen de plekken en de jeuk verminderen of geheel verdwijnen.

Psoraleen
Om het effect van de behandeling nog groter te maken, schrijft de arts ook psoraleen voor. Dit middel maakt de huid gevoeliger voor de werking van het ultraviolette licht. De letters 'PUVA' staan voor:
P = Psoraleen
U = Ultra
V = Violet
A = A-sector van het ultraviolette lichtspectrum (langgolvig licht)

Psoraleen bestaat in verschillende vormen:
• PUVA-tabletten;
• Oplosmiddel in badwater (bad PUVA);
• Crème (handen/voeten PUVA).

Een combinatie van UV-A en UV-B (kortgolvig ultraviolet licht) is ook mogelijk.

PUVA-tabletten
Als psoraleen tabletten zijn voorgeschreven, neemt u deze één uur vóór het tijdstip van de UV-Abehandeling in. Bij voorkeur tijdens een lichte maaltijd, aangezien dit medicijn misselijkheid kan veroorzaken. Na inname is uw huid meer gevoelig voor UV-A licht en dit geldt ook voor uw ogen. Daarom is het nodig dat u op de dag van behandeling een UV beschermende zonnebril draagt.

Bad PUVA
Vóór de belichting gaat u op de polikliniek tien minuten in een bubbelbad. Aan dit bad is methoxaleen toegevoegd. Dit is de vloeibare variant van Psoraleen. Het is belangrijk dat u en het water in beweging blijven, zodat de methoxaleen overal gelijkmatig inwerkt. Tijdens het baden draagt u een ‘zwembrilletje’ tegen opspattend water. U krijgt dit brilletje op het Dermatologisch Dagcentrum.

Handen/voeten PUVA
Een half uur voor de belichting worden uw handen en voeten heel dun met emulsie ingesmeerd of u gaat in een badje waar psoraleen (methoxaleen) aan toegevoegd wordt. Daarbij krijgt u het volgende advies:

 • Bij behandeling van de handen: trek direct katoenen zalfhandschoenen aan.
 • Bij een voetenbehandeling: trek indien mogelijk katoenen sokken aan.

Uiteraard wordt alles voorafgaand aan de eerste behandeling tot in detail met u besproken.

Voorbereiding
De volgende adviezen zijn belangrijk voor een goed verloop van de behandeling:

 • Ga niet met een lege maag de cabine in.
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen alcohol.
 • Breng voor de behandeling een paar slippers en een badjas mee.
 • Bescherm uw huid de rest van de dag tegen zonlicht, omdat UV-A ook in zonlicht voorkomt.
 • Ga niet in de zon zitten, ook niet achter vensterglas.
 • Bedek uw huid zoveel mogelijk met kleding. Bescherm uw huid met een hoge zonnebrandfactor (minstens SPF 30) op de dagen dat u niet voor belichting komt.
 • Maak gedurende de lichttherapie geen gebruik van de zonnebank.
 • Meld uw medicatie – en wijzigingen daarin – aan de dermatoloog.
 • Onderbreek de kuur niet, anders heeft de behandeling geen effect.
 • ​Bedek als u een man bent uw geslachtsdelen tijdens de behandeling, bijvoorbeeld met een string.

Zwangerschap
Bent u (misschien) zwanger, of heeft u een zwangerschapswens? Zeg dit dan tegen uw arts. Zowel vrouwen als mannen mogen geen Psoraleentabletten innemen in deze periode. Het gebruik van methoxaleenemulsie heeft geen negatieve invloed op een eventuele zwangerschap. U kunt beter geen bad met methoxaleen nemen als u (misschien) zwanger bent.

Behandeling
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de assistent van de afdeling Lichttherapie. Daarna kleedt u zich uit in de daarvoor bestemde ruimte. U wacht in uw badjas tot u in de cabine kunt. U krijgt van de assistente een brilletje om de ogen te beschermen. Bij de belichting stelt de assistente de apparatuur in en de behandeling begint. Tijdens de behandeling staat u zonder kleding in de cabine. De behandelingstijd verschilt per patiënt en duurt van enkele minuten tot ongeveer twintig minuten. Als de tijd om is, hoort u een signaal en dan kleedt u zich weer aan. De assistent maakt met u vervolgafspraken voor de volgende behandelingen en daarna kunt u weer naar huis. Na vier tot zes weken komt u op controle bij de specialist. Ook hiervoor maakt de assistent een afspraak met u.

Bijwerkingen
Door de behandeling kunt u in het begin iets meer last hebben van jeuk of gevoelige plekken op de huid. De lichttherapie-assistent vraagt of dit bij u het geval is. Afhankelijk van het effect op uw huid, past de assistent de hoeveelheid licht aan. Door het ultraviolette licht kan uw huid er roder uitzien, net alsof u in de zon heeft gezeten. Na enkele behandelingen merkt u dat uw huid bruiner is.

Overmatige blootstelling aan ultraviolet licht, vergroot de kans op vroegtijdige veroudering van de huid. Ook is de kans op het ontwikkelen van kwaadaardige huidaandoeningen groter.

Behandelingsduur
De duur van de kuur verschilt per persoon. U komt regelmatig bij de specialist op controle. Afhankelijk van de resultaten, overlegt hij met u hoe lang de behandeling duurt. Gemiddeld komt u gedurende ongeveer twaalf weken, twee keer per week voor de PUVA-lichttherapie naar het ziekenhuis. Bij sommige mensen blijft de uitslag/jeuk na afloop van de kuur lange tijd weg. Bij anderen is het nodig om de behandeling regelmatig te herhalen. Het uiteindelijke effect van de behandeling is vooraf niet te voorspellen.

Verhinderd
Wilt u de afspraak tijdig afzeggen als u verhinderd bent? Dan kan een andere patiënt deze tijd gebruiken.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Dermatologisch Dagcentrum
T (0162) 32 70 30 of (076) 59 53 020
E: dermatologischdagcentrum@amphia.nl

Meer lezen over dermatologie in Amphia?

Ga naar afdeling Dermatologie

Label