Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Lichttherapie (UVB)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Lichttherapie (UVB)

UVB behandeling

Inleiding
Binnenkort komt u naar de afdeling huidtherapie, voor de behandeling van een huidprobleem. Uw therapie bestaat uit UVB-belichtingen.

UVB-lichttherapie
Bij UVB-lichttherapie krijgt uw huid enkele malen per week een behandeling met kortgolvig ultraviolet licht. U staat twee- tot driemaal per week enige tijd in een cabine met sterke lampen, die ultraviolet licht uitstralen. Dit licht beïnvloedt de celdeling en het afweersysteem in de huid, waardoor uiteindelijk de plekken en de jeuk verminderen of geheel verdwijnen.

Voorbereiding
De volgende adviezen zijn belangrijk voor een goed verloop van de behandeling:

 • Ga niet met een lege maag in de cabine staan.
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen alcohol.
 • Smeer u voor de behandeling niet in met crèmes of bodylotion.
 • Breng voor de behandeling een paar slippers en een badjas mee.
 • Zet in de cabine het brilletje op dat u ontvangt om uw ogen te beschermen.
 • Bedek als u een man bent uw geslachtsdelen tijdens de belichting, bijvoorbeeld met een string.
 • Wees voorzichtig met zonlicht. Stel uw huid op de dag van belichting niet bloot aan zonlicht, omdat UVB ook in zonlicht voorkomt. Bedek uw huid zoveel mogelijk met kleding, als u toch buiten moet zijn.
 • Gebruik voor de huid van uw gezicht, hals en handen een zonnebrandcrème op de dagen dat u níet voor behandeling komt.
 • Maak gedurende de lichttherapie geen gebruik van de zonnebank. Overweegt u na de therapie onder de zonnebank te gaan? Overleg dit dan met uw arts.
 • Onderbreek de kuur niet, anders heeft de lichttherapie geen effect.
 • Meld uw medicatie en wijzigingen daarin aan de dermatoloog.
 • Gebruik tijdens de UVB-lichttherapie geen andere geneesmiddelen (dringend advies),zonder overleg met uw behandelend arts of assistent.
 • Zeg het tegen uw arts als u huidkanker heeft gehad. Doe dat ook als u overgevoelig bent voor licht.

Behandeling
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de assistent van de afdeling Lichttherapie. Daarna kleedt u zich uit in de daarvoor bestemde ruimte.Bij de belichting stelt de assistente de apparatuur in en de behandeling begint. U staat zonder kleding in de cabine. De duur van de behandeling verschilt per persoon en loopt van enkele seconden tot ongeveer tien minuten. Als de tijd voorbij is, hoort u een signaal. U opent de cabine en kleedt zich weer aan. De assistente maakt een afspraak met u voor de volgende behandeling en daarna kunt u weer naar huis. Na ongeveer vijftien behandelingen komt u op controle bij de specialist. Ook hiervoor maakt de assistente een afspraak met u.

Bijwerkingen
Door de behandeling kunt u in het begin iets meer last hebben van jeuk of gevoelige plekken op de huid. Afhankelijk van het effect op uw huid, past de assistent de hoeveelheid licht telkens aan. Door het ultraviolette licht kan uw huid er roder uitzien, net alsof u in de zon heeft gezeten. Na enkele behandelingen merkt u dat uw huid bruiner is. Overmatige blootstelling aan ultraviolet licht, vergroot de kans op vroegtijdige veroudering van de huid. Ook is de kans op het ontwikkelen van kwaadaardige huidaandoeningen groter. Bespreek het vooraf met uw arts als u last van lichtgevoeligheid of huidkanker heeft (gehad).

Behandelingsduur
De duur van de kuur verschilt per persoon. U komt regelmatig bij de specialist op controle. Afhankelijk van de resultaten, verlegt hij met u hoe lang de behandeling duurt. Gemiddeld komt u gedurende ongeveer twaalf weken, twee of drie keer per week voor de UVB-lichttherapie naar het ziekenhuis. Bij sommige mensen blijven rode plekken na afloop van de kuur lange tijd weg. Bij anderen is het nodig om de kuur regelmatig te herhalen.Het uiteindelijke effect van de lichttherapie is vooraf niet te voorspellen.

Verhinderd
Wilt u de afspraak tijdig afzeggen als u verhinderd bent? Dan kan een andere patiënt deze tijd gebruiken. Vragen? Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

T (0162) 32 70 30 of 076-5953020
Email: dermatologischdagcentrum@amphia.nl

Meer lezen over dermatologie in Amphia?

Ga naar afdeling Dermatologie

Label